Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Renault dreigt met vertrek: "Dit is niet onze Formule 1"

Renault weet niet hoe lang het de Formule 1 nog trouw blijft als er niet snel iets verandert. Teambaas Cyril Abiteboul hekelt de vorming van B-teams in de koningsklasse van de autosport.

Haas F1 is overduidelijk een B-team van Ferrari, Red Bull werkt nauw samen met Toro Rosso en ook Mercedes kan met twee klantenteams rekenen op heel wat 'gratis' data van andere teams dan het fabrieksteam zelf. Renault-teambaas Cyril Abiteboul ziet het met lede ogen aan en dreigt zelfs met een vertrek uit de Formule 1 om die reden.

"Ooit waren er tien teams actief in de Formule 1, maar dat aantal lijkt te zijn gereduceerd tot vier of vijf", zo doet Abiteboul zijn beklag in gesprek met Auto, Motor und Sport . Dat is iets waar we geen rekening mee hielden bij het opstellen van ons meerjarenplan. Het wordt door de opkomst van B-teams vrijwel onmogelijk om te winnen zonder nauwe samenwerking met een andere renstal." "Op dit moment wordt er grof geschud ingezet door met name Ferrari en Mercedes om de concurrentie voor te blijven. Dat blijkt enerzijds uit het formeren van B-teams, anderzijds uit het ophogen van het uitgavepatroon en de uitbreiding van het werknemersbestand. Wij hebben geen idee hoe wij die wapenwedloop tegen moeten gaan, al denk ik dat dat iets is wat de FIA moet doen. De FIA moet erkennen dat het de verkeerde kant op gaat." Mocht er niets aan de huidige situatie gedaan worden, dan acht Abiteboul het niet ondenkbaar dat Renault de keutel intrekt: "Als wij als Renault Ferrari willen verslaan, moeten we in de toekomst eerst langs Haas F1. De kosten die daarmee gemoeid zijn, zijn niet te betalen voor ons en wij willen dan ook geen deel uitmaken van een dergelijk oneerlijke Formule 1." Een budgetplafond klinkt als een logische oplossing voor de financiële achterstand van Renault op de topteams, maar volgens Abiteboul speelt een budgetlimiet de teams met een B-team juist in de kaart: "Met minder geld kan het hebben van een B-team juist meer opleveren. Het ene team kan zich dan richten op de aerodynamica, het andere team op het chassis. Een geïsoleerd team als Renault maakt dan al helemaal geen schijn van kans meer."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi