Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Renault-teambaas: 'Hebben niet meer motorgeluid nodig'

Volgens Renault-teambaas Cyril Abiteboul moet de Formule 1 niet zo geforceerd blijven zoeken naar een luidere motor of een truc waarmee de huidige generatie motoren meer lawaai maken.

De schreeuw om luidere motoren in de Formule 1 is oorverdovend. De V6-turbo-motoren die sinds 2014 de standaard zijn, doen de Formule 1 qua geluid immers geen eer aan. Formule 1-baas Ross Brawn wil daarom inzetten op de introductie van motoren die meer kabaal maken. Volgens Renault's Cyril Abiteboul is het geen optie om te proberen meer decibellen uit de huidige generatie motoren te trekken: "Geluid is energie" , zo laat de Fransman weten in gesprek met het Canadese FM1033 . "Dus het zal extra energie kosten om meer geluid te produceren met de V6-turbomotoren, hetgeen de zuinigheid ervan niet ten goede komt."

Abiteboul verwacht dan ook niet dat het gebrek aan geluid met de huidige motoren kan worden opgelost: "Zo ver gaat het niet komen. Zuinigheid opgeven voor meer geluid past niet in het plaatje van de Formule 1 als testbank voor (zuinige) technologieën voor straatauto's." Abiteboul denkt dus niet dat de motoren zomaar weer gaan klinken als de oude, vertrouwde V10 en V8-motoren, maar acht dat ook niet nodig: "Het is nu even wennen voor een bepaalde generatie fans, maar er staan nieuwe generaties klaar die nooit iets anders hebben gehoord dan de huidige motoren. Voor hen zal dit de norm zijn."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"