Renault-teambaas: 'Hebben niet meer motorgeluid nodig'

17 feb. 2018 10:00 Jan van der Burgt 1 reacties
Volgens Renault-teambaas Cyril Abiteboul moet de Formule 1 niet zo geforceerd blijven zoeken naar een luidere motor of een truc waarmee de huidige generatie motoren meer lawaai maken.

"Meer geluid gaat ten koste van zuinigheid"

De schreeuw om luidere motoren in de Formule 1 is oorverdovend. De V6-turbo-motoren die sinds 2014 de standaard zijn, doen de Formule 1 qua geluid immers geen eer aan. Formule 1-baas Ross Brawn wil daarom inzetten op de introductie van motoren die meer kabaal maken.

Volgens Renault's Cyril Abiteboul is het geen optie om te proberen meer decibellen uit de huidige generatie motoren te trekken: "Geluid is energie", zo laat de Fransman weten in gesprek met het Canadese FM1033. "Dus het zal extra energie kosten om meer geluid te produceren met de V6-turbomotoren, hetgeen de zuinigheid ervan niet ten goede komt."

Abiteboul verwacht dan ook niet dat het gebrek aan geluid met de huidige motoren kan worden opgelost: "Zo ver gaat het niet komen. Zuinigheid opgeven voor meer geluid past niet in het plaatje van de Formule 1 als testbank voor (zuinige) technologieën voor straatauto's."

Abiteboul denkt dus niet dat de motoren zomaar weer gaan klinken als de oude, vertrouwde V10 en V8-motoren, maar acht dat ook niet nodig: "Het is nu even wennen voor een bepaalde generatie fans, maar er staan nieuwe generaties klaar die nooit iets anders hebben gehoord dan de huidige motoren. Voor hen zal dit de norm zijn."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen