Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Renault wil eigen Max Verstappen of Sebastian Vettel

Het Formule 1 team van Renault was in de 00's een trendzetter in de Formule 1. Het Franse team was innovatief, vooruitstrevend en ondernemend. Op veel vlakken liep het team voorop en met Fernando Alonso won het twee wereldtitels. Nu is het team op zoek naar een Max Verstappen of Sebastian Vettel.

Renault had als eerste Formule 1 team een opleidingsprogramma voor jonge talenten. Coureurs als Robert Kubica, Pastor Maldonado, Romain Grosjean en Heiki Kovalainen bereikten uiteindelijk de Formule 1. Een unicum destijds, maar later werd het voorbeeld opgevolgd voor McLaren en Red Bull. Tegenwoordig heeft ook Mercedes een junior-programma. Het opleidingsprogramma van Renault stelt momenteel weinig voor. Er rijden geen talenten van het niveau Max Verstappen of Esteban Ocon in rond. Dat moet veranderen aldus Mia Sharizman die binnen Renault verantwoordelijk is voor het talenten-programma. Zeven coureurs in de leeftijd tussen 16 en 22 jaar zijn opgenomen in het programma en dromen ervan om als talenten door te breken in de Formule 1. Net als coureurs als Max Verstappen, Sebastian Vettel of Esteban Ocon hopen ze een carrière door te maken die zich ontwikkelt als een komeet. " Tijdens onze presentatie keek ik bij Red Bull en zij waren drie uur eerder met de presentatie van hun rijders. Vanzelfsprekend kijken we allemaal naar elkaars programma's. Helmut Marko, Red Bull, McLaren en Mercedes. Daarbij kijken we ook allemaal naar Helmut Marko en Red Bull", laat Sharizman aan Sky Sport weten.

Vroeger was de situatie anders. Renault was koploper als het ging om talentenbegeleiding. " Vijftien jaar geleden was er alleen Renault. Er was geen Red Bull, McLaren had alleen Hamilton, dus het was alleen Renault. Wij waren de Red Bull van die tijd." " Nu blazen we ons programma weer nieuw leven in en we kijken daarbij naar wat zij hebben en wat wij kunnen bereiken. Aan het eind van de dag draait het ook om de beschikbaarheid van coureurs." Topteams azen al op jeugdige leeftijd op talenten om deze onder te brengen in hun opleidingsprogramma's en weg te kapen voor de concurrentie. Stap één is om een coureur door te laten stromen naar de Formule 1 in 2020, maar de ambitie is veel groter. Het moet een topper worden zoals Max Verstappen of Sebastian Vettel. " We willen de beste coureur in ons midden hebben om een wereldkampioenschap te verover. Of die coureur nu uit Azië, Europa of Zuid-Amerika komt is niet belangrijk", laat Sharizman weten.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'