Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ricciardo bedankt voor mogelijk F1-zitje bij een team als Haas

Het seizoen is nog maar net onderweg, maar links en rechts wordt er toch al gekeken naar volgend jaar. Gaan we bijvoorbeeld Daniel Ricciardo terugzien op de Formule 1-grid? De Australiër is dit seizoen stand-in voor Max Verstappen en Sergio Perez bij Red Bull. Een terugkeer ziet Ricciardo wel zitten, maar niet ten koste van alles.

Daniel Ricciardo geniet na enkele moeizame jaren bij Renault en McLaren van zijn terugkeer bij Red Bull. De 33-jarige Australiër was de afgelopen twaalf jaar een vast gezicht op de startgrid, als reserverijder bij Red Bull kan hij het nu wat rustiger aan doen. In de winterperiode heeft hij veel simulatorwerk gedaan om Red Bull vooruit te helpen. Nu moet hij als stand-in voor Max Verstappen en Sergio Perez er staan als een van hen niet kan racen. Daarnaast doet Ricciardo veel promotiewerk voor Red Bull. Na twee lastige jaren bij McLaren (waar hij wonderwel in 2021 nog wel een GP-zege boekte in Monza) is hij blij om terug te zijn bij een topteam. Het race-vuurtje bij de Australiër laait dan ook al weer op en voorzichtig denkt Ricciardo na over een terugkeer als coureur. "Eén ding dat ik uit dit jaar wil halen is dat ik wil weten wat ik wil, maar ik wil ook weten wat ik niet wil. En ik denk dat ik daar al antwoord op kan geven", zegt hij in een gesprek met diverse Australische media.

Competitieve wagen

In zijn eerste periode bij Red Bull won Ricciardo zeven GP's en pakte hij twee keer de derde plek in de strijd om de wereldtitel. In de vijf jaar dat hij er reed, had hij vrijwel altijd een competitieve wagen. Bij Renault en McLaren (zeker het laatste jaar) was Ricciardo veelal in het middenveld of achteraan de race te vinden. Daar past hij voor, bij een eventuele terugkeer. "Ik wil niet terug naar nul. Ik wil niet alleen op de grid zijn om er te staan en om de 18de plaats te vechten. Dus ik wil niet ten koste van alles op de grid staan." Mocht Ricciardo in 2024 terugkeren als vaste rijder bij een team in de Formule 1, dan zal het dus niet zijn bij een team dat niet mee kan strijden om podiumplekken. Daarmee sluit hij direct al een flink aantal teams uit. "Ik weet dat het moeilijker is om zomaar in een topteam te springen, qua beschikbaarheid. Maar ik weet dat ik daar wil zijn. Ik weet dat ik goed gedij in die situaties als er meer op het spel staat", aldus de Red Bull-coureur, die op die manier de deur naar Haas, die al op een klein kiertje was gezet , al sluit.

Ogen geopend

Ricciardo was niet aanwezig bij de eerste twee races van het seizoen. Bij de laatste race in zijn thuisland Melbourne was hij wel van de partij. Die relatieve rust opent zijn ogen. "Ik heb nu de kans heb om een stap terug te doen en alles van een afstand te bekijken. Ik heb de luxe van tijd en wordt niet gedwongen om een beslissing te nemen of iets te overhaasten. Daardoor heb ik het gevoel dat als ik terug op de grid kom, ik eerlijk gezegd geloof dat ik een betere versie van mezelf zal zijn. Een meer volwassen, ervaren, complete versie." Kijkend naar de prestaties van de teams tot dusver in dit seizoen, dan zou je zeggen dat Ricciardo alleen gaat voor een plek bij Red Bull, Aston Martin, Mercedes of Ferrari (de top 4 in de stand om de constructeurstitel). "Ik wil terug bij een topteam, een team waar ik het vertrouwen en mijn mojo terug heb. Om mezelf misschien in een wagen te zetten die op zijn best vecht voor een top 10-plek, ik denk niet dat dat het het beste uit me zal halen. Ik zie mezelf, tenminste in mijn hoofd, dus wel terug op de grid staan. Maar er zijn nog wat voorwaarden. Het is niet ten koste van alles."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"