Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo had medelijden met De Vries: "Nyck heeft zoveel in zijn carrière gestopt"

Het is inmiddels een bekend verhaal: Daniel Ricciardo verving na de Grand Prix van Groot-Brittannië Nyck de Vries bij AlphaTauri. De Australiër blikt terug op dat moment en geeft toe dat hij wel medelijden had met De Vries.

Ricciardo Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Voor Daniel Ricciardo was het een jaar van ups en downs. De Australiër, die eind 2022 vertrok bij McLaren, begon als reservecoureur van Red Bull en mocht na de Grand Prix van Groot-Brittannië bij AlphaTauri instappen als vervanger van Nyck de Vries. De Nederlander presteerde ondermaats en werd vroegtijdig aan de kant geschoven. De terugkeer van Ricciardo duurde in eerste instantie niet zo lang, want hij brak zijn pols in Zandvoort en moest direct weer vijf races toekijken.

Uiteindelijk zou de 34-jarige Ricciardo in de Verenigde Staten terugkeren en al snel in de spotlights staan met een knap raceweekend in Mexico. De vierde plaats in de kwalificatie en P7 in de race, daar kan je mee thuiskomen. Toch draaien we de klok even terug en beginnen we bij het begin. Ricciardo geeft in de podcast Beyond the Grid namelijk toe dat hij de situatie van De Vries begreep.

"Ja, want ik ben er vorig jaar ook doorheen gegaan", vertelt Ricciardo. "Ik begreep het, maar het is allemaal wel subjectief. Je begrijpt van: 'oké, kreeg hij genoeg tijd?' Misschien niet. 'Waren zijn resultaten goed genoeg?' Misschien niet, dus het kan beide kanten op gaan. Maar ik had medelijden met hem. Nyck heeft zoveel in zijn carrière gestopt en eindelijk kreeg hij de kans. Oké, het is niet gelukt, dus zes maanden eerder is hij blijer dan ooit om aan een seizoen te beginnen en zes maanden later heeft hij geen seizoen meer. Dus ik voel met hem mee."

Ricciardo licht toe hoe de beruchte bandentest tot stand kwam

Ricciardo testte voor zijn terugkeer de RB19, de bolide waar Max Verstappen op glorieuze wijze wereldkampioen mee werd, op het circuit in Silverstone. Hoe kwam de Pirelli-test, die belangrijk was voor zijn rentree, tot stand? "Het werk in de simulator ging goed en er werd weer flink in me geïnvesteerd. En ik denk dat mijn enthousiasme dan ook weer aangewakkerd wordt. Als Christian Horner niet direct contact met mij opnam, deed hij dat wel met Simon (Rennie red.). 'Hoe gaat het met Daniel? Wat denk en zie je? Is dit de oude Daniel?' Er werd ook gesproken over een Pirelli-test. Ik heb er misschien zelfs om gevraagd en gezegd dat ik het geweldig zou vinden om in de RB19 te rijden. Hij was natuurlijk erg snel."

Toch was dat niet de enige reden. "Ik wilde ook weten of de auto nog steeds bekend voor me was. Het was ook iets waarmee ik mijn vertrouwen kon terugwinnen. En uiteindelijk werd er een test afgewerkt na de GP van Groot-Brittannië en kreeg ik de vraag of ik hem wilde doen. Ik zei: 'absoluut' en het gaf me ook weer een doel om fit en sterk te worden. Ik heb daar ook van genoten, dat ik weer een doel had. Ik was ook als reservecoureur aanwezig tijdens het raceweekend in Silverstone en merkte op zondag, toen de coureurs hun rondjes reden richting de grid en een pauze pakten voor het volkslied, dat ik me mentaal weer in die positie bracht. Ik wist dat alles snel kon veranderen als de test goed ging."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"