Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo onthult openhartige gesprekken met RB

Daniel Ricciardo heeft zijn goede vorm dit seizoen nog niet echt gevonden, maar de RB-coureur laat weten dat hij recent een goed gesprek heeft gevoerd met zijn team. Daar plukte hij naar eigen zeggen de vruchten van in Canada.

Ricciardo Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daniel Ricciardo heeft de smaak nog niet te pakken dit seizoen. Toen de RB-coureur in China met een nieuw chassis van start ging, leek het er nog even op dat de gewenste stijgende lijn er eindelijk aan zat te komen. In Miami pakte hij in de sprintrace de vierde plek, maar daarna ging het weer bergafwaarts.

Teamgenoot Yuki Tsunoda weet de Australiër bijna telkens te verslaan en dus werd dus hoog tijd voor een openhartig gesprek tussen de beide partijen. Dat gesprek heeft onlangs plaatsgevonden, aldus Ricciardo. De beide partijen willen alles op alles zetten om de oorzaak achter de moeilijke seizoenstart tot op de bodem uit te zoeken. Tegenover onder meer RacingNews365 benadrukt de Australiër dan ook dat hij daar hard aan werkt. "Ik kijk altijd naar allerlei zaken die op de baan gebeuren. Of ik ergens later kan remmen bijvoorbeeld, of misschien iets anders aan moet passen."

"Na Monaco heb ik dan ook goed gekeken naar zaken die mijn prestaties beïnvloeden: mis ik de energie om optimaal te presteren of zijn er andere zaken die niet goed zitten? Ik heb dan ook aan zelftherapie gedaan na de race in Monaco, vooral om te onderzoeken of ik buiten de baan iets fout doe. Geef ik voorafgaand aan de race te veel weg, waardoor mijn prestaties op de baan tegenvallen?"

Volgens Ricciardo is er namelijk geen sprake van een gebrek aan zelfvertrouwen. "Want ik weet dat ik het in me heb. We proberen de auto dan ook te finetunen, want diep van binnen weet ik waar ik toe in staat ben. Ik moet het gewoon vaker om kunnen zetten in resultaten en ik neem daar ook echt de verantwoordelijkheid voor."

Open kaart

Om alle onduidelijkheden weg te werken was men bij RB van mening dat het de hoogste tijd was om een goed gesprek te voeren met Ricciardo. "Het was gelukkig een openhartig gesprek vol opbouwende kritiek. We hebben vooral onderzocht op welke vlakken ik nog kan verbeteren en waar ik nog iets lijk te missen. Blijkbaar gaat het vooral om mijn eigen energiemanagement gaandeweg het weekend. Niet eens in de auto, maar vooral het gevoel als ik in de auto stap. We hebben geprobeerd wat zaken op te helderen en ik heb mijn hart ook kunnen luchten." 

Volgens Ricciardo speelde dat goede gesprek dan ook een grote rol in de voorbereiding op de Grand Prix van Canada, waar hij naar eigen zeggen met een 'lichter, hongerig en blij gevoel' aan begon. Uiteindelijk kwam hij, zelfs na een tijdstraf van vijf seconden vanwege een valse start, als achtste over de streep. "We zijn in dat gesprek heel open tegen elkaar geweest, maar ik wilde er zeker van zijn dat het team hun hart ook had kunnen luchten."

"Ik wilde alleen maar weten wat zij dachten van de situatie en of zij een vermoeden hadden waar het telkens fout ging. Ik wil zoeken naar een oplossing, maar ik wilde ook verklaren waarom ik me niet zo goed voel. Misschien wordt bijvoorbeeld het drukke schema me te veel. Maar we hebben een open gesprek gehad en dat was geweldig. Ik wilde het team de kans geven gewoon open kaart te spelen, want ik ben bijna 35 en heb geen schouderklopjes meer nodig. Ik heb liever dat mensen me direct vertellen wat ze denken, dus ik ervaarde het gesprek als productief."  

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership