Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ricciardo vergelijkt Norris en Verstappen: "Hij is echt extreem goed"

Daniel Ricciardo was zowel teamgenoot van Max Verstappen (Red Bull) als Lando Norris (McLaren). De in Hongarije op de F1-grid terugkerende Australiër ziet Norris in de toekomst nog wel eens wereldkampioen worden, als hij een goede wagen tot zijn beschikking heeft.

Lando Norris was dé verrassing bij de laatst gereden GP in de Formule 1, die van Groot-Brittannië. De 23-jarige Brit verraste met zijn McLaren de van pole startende Max Verstappen en reed de eerste vijf rondes aan de leiding. Daarna slaagde hij erin om Lewis Hamilton achter zich te houden en uiteindelijk als tweede over de finish te komen. Het was een evenaring van zijn beste resultaat ooit in de F1, nadat hij in 2021 in Monza ook als tweede finishte. Zijn uitstekende resultaten in een McLaren (in Oostenrijk reed Norris naar P4) zorgen ervoor dat de spotlights momenteel op hem gericht zijn. Daniel Ricciardo durft het wel aan om Norris te vergelijken met tweevoudig wereldkampioen Verstappen. "Er bestaat geen twijfel over dat Lando extreem goed is. Ik denk dat het een van die situaties is (P2 op Silverstone, red.) waarin hij er het maximale uit heeft gehaald. Iets waar ik duidelijk moeite mee had bij McLaren. Dus als ik daar naar kijk, heb ik zoiets van 'oké, deze jongen haalt het maximale uit alles wat hij heeft'", zegt Ricciardo tegen Crash.net .

Heeft zichzelf bewezen

Na zijn vertrek eind vorig seizoen bij McLaren werd Ricciardo eerst testrijder bij Red Bull. Vanaf de komende race in Hongarije neemt hij de plek in van Nyck de Vries bij AlphaTauri. Ricciardo is, samen met Carlos Sainz, de enige coureur op de F1-grid die zowel met Verstappen als Norris als teamgenoten heeft gestreden in dezelfde wagen. "Als Lando naar een topteam zou gaan, zou het zich moeten vertalen en gaat hij opnieuw naar het niveau van de auto. Ik weet zeker dat hij snel zou zijn bij een topteam. Daar twijfel ik niet aan. Ik denk dat hij zichzelf bewezen heeft." Ricciardo was van 2016 tot en met 2018 teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, de laatste twee jaar reed hij bij McLaren aan de zijde van Norris. "Wat Max nu doet is fenomenaal, en het is net als wat Lewis deed: kun je week in week uit winnen en kun je die druk en de rest erom heen aan?" Ricciardo hoopt dat Norris in de toekomst zijn talent kan laten gelden bij een topteam. "Ik hoop voor hem dat hij op een dag de kans krijgt om in een auto te rijden die voor overwinningen kan vechten. Ik weet zeker dat hij dat kan. Totdat we winnen, geloven we allemaal dat we het kunnen, maar je moet het doen. Maar ik denk dat hij een fenomenaal talent is."

Echte vergelijking is moeilijk

"Hem vergelijken met Max is moeilijk, want heeft Lando een paar geweldige kwalificatierondes gereden? Absoluut. Waren ze net zo goed als die van iedereen op de grid? Waarschijnlijk wel. Maar Max heeft dat natuurlijk ook gedaan. Ik denk dat er dagen zijn geweest waarop Lando er duidelijk even goed uitzag als Verstappen. Maar het is moeilijk om een echte vergelijking te maken. Maar ik denk dat hij heel erg goed is." Ricciardo, zelf goed voor acht GP-zeges in de Formule 1, is ervan overtuigd dat Norris alles in huis heeft om in de toekomst wereldkampioen te worden. "Ik denk dat je het weet als hij zijn eerste overwinning behaalt. Zodra hij die top heeft bedwongen, denk ik dat veel mensen zullen denken 'oké, deze jongen kan het helemaal gaan maken'. Natuurlijk heeft hij nog niet gewonnen, maar hij is jong, ik denk dat hij nog steeds zal leren en zal blijven groeien, volwassener zal worden. Tenzij hij nooit een winnende auto krijgt, dat is het enige dat hem waarschijnlijk zal tegenhouden."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"