Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo verwacht geen De Vries-behandeling bij RB

Daniel Ricciardo lijkt de laatste weken op de schopstoel te zitten nu zijn prestaties tegenvallen. Toch maakt de RB-coureur zich geen zorgen, want naar eigen zeggen weet het team precies wat hij in zijn mars heeft.

Daniel Ricciardo Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daniel Ricciardo heeft een aantal lastige Formule 1-jaren achter de rug, want sinds zijn vertrek bij Red Bull is de goedlachse Australiër niet meer de oude geweest. Uiteindelijk werd zijn overstap naar McLaren de genadeklap, want Ricciardo presteerde daar ondermaats en dat kostte hem uiteindelijk zijn stoeltje. Vorig seizoen keerde hij terug op het oude nest, maar de resultaten werken zeker in 2024 nog niet in het voordeel van de RB-coureur.

Toch staat Ricciardo mentaal weer sterk in zijn schoenen. Tegenover onder meer RacingNews365 benadrukt hij dan ook dat hij niet op zoek is naar bevestiging van zijn team als het over zijn toekomst gaat. "Ik denk dat ik het wel van ze zou horen als er daadwerkelijk iets aan de hand is, want ik ben zo ongeveer iedere dag bij het team. Ik besef me maar al te goed dat we nog niet staan waar we willen staan, maar ik denk dat we allemaal weten dat we nog altijd goed op weg zijn. We weten waar we mee bezig zijn."

Realisatie is echter pas de eerste stap op weg naar succes en Ricciardo snapt als geen ander dat hij nog hard moet werken om terug op niveau te komen. Toch trekt hij het vertrouwen van het team niet in twijfel. "De start van mijn seizoen was allesbehalve fantastisch, maar ik ben geen rookie meer. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen in de Formule 1, want ik heb al jaren aan ervaring op zak. Dat toont allemaal aan dat ik het in me heb. Ook het team gelooft daarin en ze weten wat ik kan, dus nu draait het vooral om het wegwerken van foutjes zodat we onze slag kunnen slaan als er kansen ontstaan."

De Vries-scenario niet in draaiboek RB

Toch presteert Ricciardo nog niet naar behoren, en dat leidde tot speculaties omtrent zijn toekomst. Sommigen zien het zelfs gebeuren dat hij, net zoals Nyck de Vries vorig seizoen, zijn stoeltje al na een half seizoen kwijt kan raken. Ricciardo maakt zich daar echter geen zorgen om. "Ik wil niet dat het nog een jaar duurt en ik ga er ook niet vanuit dat ik zo lang nodig heb om weer op niveau te komen. Maar ik heb sowieso al die jaren ervaring op zak, dus dat zou toch iets moeten betekenen? Ik wil natuurlijk voor mezelf en voor het team presteren, maar ik voel verder geen druk op mijn schouders. Ik twijfel niet of ik volgend weekend mijn stoeltje nog wel heb, bijvoorbeeld."

Volgens Ricciardo is er dan ook geen reden om na te denken over het ontslag van De Vries vorig seizoen. "Ik ben daar niet mee bezig. Er kan natuurlijk van alles gebeuren en ik ben echt niet naïef, maar tot dusver lijkt het er niet op dat dat eraan zit te komen. Misschien heeft dat ook te maken met mijn ervaring, maar vorig jaar toonde ik bijvoorbeeld al aan dat ik de snelheid heb die ik bij McLaren bijvoorbeeld niet liet zien. We hadden het idee dat ik het weer terug had gevonden, al is dat dit seizoen nog niet te zien. Maar het team weet dat het er wel zit en ook in de simulator merk ik dat het alleen nog een kwestie is van alles samenvoegen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Nieuw chassis

De eerste stap in de goede richting zal hopelijk in Shanghai al aan het licht komen, want Ricciardo zal met een nieuw chassis op de baan verschijnen. De Australiër is zelf in ieder geval optimistisch over de aanpassingen. "Dat is wel goed, ja. Ik heb me er al vaker over uitgesproken omdat ik het lastig heb dit seizoen, maar het was altijd de bedoeling om dat nieuwe chassis hier te introduceren. Ik had al aangegeven dat ik het wel wilde proberen als het klaar zou zijn en Tsunoda is nog tevreden met zijn chassis, dus dit was de eerste mogelijkheid."

Het werd dus al snel duidelijk dat de Australiër zich niet prettig voelde achter het stuur van de RB-bolide, maar na de nodige checks bleek dat er niks mis was met het chassis zelf. "We konden wat dat betreft niks vinden, maar in sommige gevallen zijn die gebreken gewoon niet zichtbaar terwijl andere dingen dat wel zijn. Misschien was dit wel gewoon nodig om mijn hoofd leeg te maken. Het nieuwe chassis verandert mijn kijk op het weekend verder niet. Misschien zal het diep van binnen wel iets veranderen op de een of andere manier."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"