© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

RN365 Formule 1-panel analyseert: uitblinkers en tegenvallers van 2018

12 aug. 2018 18:00 René Oudman 0 reacties
Het Formule 1-seizoen 2018 is twaalf Grands Prix oud en dus kan de tussenbalans op worden gemaakt. Van de twintig Formule 1-coureurs waren er een aantal ijzersterk in de eerste seizoenshelft, sommigen hadden moeite om mee te komen en anderen hadden helemaal niets in de melk te brokkelen. Racingnews365 stelde een panel van kenners samen en vroeg hen: wie waren de uitblinkers en tegenvallers tot dusver?

Leden van het RN365-zomerpanel:

Mario Andretti (78, pensionado)
Jan Lammers (62, WEC)
Tom Coronel (45, WTCR)
Renger van der Zande (32, IMSA/WEC)

Mario Andretti

"Niemand rijdt zomaar in de Formule 1 en zodoende is het makkelijk om rijders af te rekenen op foutjes. Ik kijk graag naar de opvallende prestaties: Max die wederom zijn strijdlust toont en zijn neus te allen tijde aan het venster steekt, of Daniel die de beste ‘racer’ van het veld is. Zet hem op een missie en hij komt terug met resultaat, een echte money racer.”

“Wat Hülkenberg aan het doen is, vind ik erg knap. Ook heb ik respect voor jonge gasten als Leclerc en Gasly. Een eervolle vermelding voor het team van Haas. In 2016 kwamen ze met een knal binnen, waarop iedereen dacht ‘die zakken wel weer weg’. Het is écht niet alleen die snelle Ferrari-motor, Gene Haas heeft het ook gewoon goed voor elkaar."

Jan Lammers

"Het team van Sauber is toch wel de verrassing van dit jaar. Ze hebben echt een leuke auto gebouwd, met een goede motor achterin. Charles Leclerc verrast mij niet, hij bevestigt iedere keer zijn enorme talent en raceskills."

"Wie mij wel positief verrast is Marcus Ericsson. Van hem verwachten we niets, hij draagt het label van paydriver, maar hij presteert verrassend goed. Ericsson is dit jaar veel beter gaan presteren en weet met regelmaat Leclerc te kloppen. Dat is meer dan je van hem mag verwachten."

Tom Coronel

"De uitblinker is honderd procent Charles Leclerc. Wat die jongen doet in een matige auto is écht bijzonder, dat mogen we niet onderschatten. Hij is zó verschrikkelijk goed. Kevin Magnussen zie je dit jaar ook lekker in zijn vel zitten. Hij heeft echt wel talent, maar is bij McLaren kapotgemaakt. Nu krabbelt hij weer op en zijn talent staat voor mij buiten kijf. Bij zijn vorige teams zat hij gevangen tussen politieke en andere belangen, dat maakt je als coureur echt kapot."

"Grosjean is de grote tegenvaller. Zo’n status, zoveel talent en zoveel ervaring, en toch faalt hij. Hij maakt fouten die hij écht niet meer mag maken op dit niveau. Kimi presteert nog wel oke, maar het is gewoon net niet goed genoeg. Stel jezelf de vraag of hij ooit weer kampioen wordt – het antwoord daarop zegt genoeg. Het is tijd voor vernieuwing."

Renger van der Zande

"Leclerc is heel goed aan het scoren en wordt hoog ingeschat door de mensen die er toe doen. Ik vind het leuk om te zien hoe hij scoorde in juniorprogramma’s en nu ook bewijst thuis te horen in de F1. Hij is hard aan het werken om door te groeien. Zo’n vent zie je af en toe voorbij komen, een talent waar je niet omheen kan. Als hij op de juiste moment een kans krijgt, dan gaat het zeker gebeuren met hem."

"Ik vind het lullig om te zeggen, want ik ken hem vrij goed, maar ik vind het jammer dat Brendon Hartley niet beter scoort. Brendon is een super goede coureur, dat bewijst zijn cv. In de F1 lijkt het net alsof hij vanuit elke hoek klappen krijgt. Hij zit in een neerwaartse spiraal, en ik vind het jammer om dat te moeten zeggen. Het lijkt alsof hij niet goed uit de verf komt. De één past echt in de F1, de ander juist in de DTM en weer een ander in het WEC."

"Ik kies daarom eigenlijk ook liever voor Grosjean, als ik een tegenvaller moet aanwijzen. Die maakt er een potje van, en dat is ook niets nieuws."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen