Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Roep om nieuwe F1-regel steeds luider na onthullingen eerste F1-bolides

Met de eerste vijf livery's die zijn onthuld voor het nieuwe F1-seizoen, lijkt er meer carbon te zien dan ooit. De Formule 1-fans willen juist weer meer geverfde auto's zien, zo blijkt uit een poll van de internationale site van RacingNews365.

A524 F3 Q BLUE 16 9
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Alpine

Haas was een week geleden de eerste auto met de nieuwe livery en deze week volgden Williams, Stake F1, Alpine en RB. Op de auto's is veel blootliggend carbon te zien zonder verf die het materiaal bedekt, waardoor er in wezen een zwarte auto overblijft. Nu de teams ernaar streven om zoveel mogelijk gewicht uit de auto's te halen, is het blootgelegde carbon steeds prominenter aanwezig op de auto's.

De nieuwe Haas bestaat bijna alleen maar uit carbon, met sommige geverfde gedeelten op de neus, de vleugels en de sidepods. Ook op de nieuwe Alpine is bijzonder veel zwart te zien is, ondanks de blauwe en roze livery die werd gepresenteerd. De kleurstelling op de FW46 van Williams is voor het grootste deel blauw, al is het nog de vraag of dat zo blijft voor de start van het seizoen. En op de Stake F1 C44 voor dit jaar is de combinatie tussen groen en zwart te zien, al zou zwarte verf de auto veel levendiger maken dan het kale carbon. De meest recent onthulde auto, die van RB, is overwegend gekleurd, al zijn ook daar wat zwarte tinten te zien.

Kunnen we de auto's nog onderscheiden?

Natuurlijk hebben we nog de rode Ferrari en Red Bull met de blauwe kleuren, maar het gebrek aan verf op de auto's zorgt ervoor dat een aantal livery's niet het volledige potentieel bereikt. Straks kun je een aantal auto's wellicht niet meer van elkaar onderscheiden door de gewichtsbesparende maatregelen. Als er nieuwe liefhebbers voor de Formule 1 komen en ze kunnen de ene auto niet van de auto onderscheiden, bestaat de kans dat de interesse voor de sport verloren gaat.

De vraag is dan ook of er regels moeten komen om ervoor te zorgen dat auto's worden geverfd, zodat er geen zee aan carbon ontstaat. Een poll op de internationale site van RacingNews365 laat duidelijk zien hoe er wordt gedacht over de overwegend zwarte livery's. Ruim zeventig procent van de stemmers laat weten dat er meer geverfde auto's op de grid moeten komen en dat de Formule 1 de kwestie moet aanpakken. Een kleine dertig procent vindt het carbon wel prima en van die groep hoeft de F1 geen regels in te voeren om ervoor te zorgen dat de auto's er kleurrijker uit komen te zien.

Wat vind jij? Laat het hieronder achter in de pol

Op social media komen de nodige negatieve reacties over de zwarte livery's binnen. Check de posts hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen