Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rookie van het jaar Zhou trots op F1-debuutjaar: "Meteen geleverd"

Alfa Romeo eindigde het 2022-seizoen op de zesde plek in het constructeurskampioenschap. Een goed resultaat voor het Zwitserse F1-team. Naast de ervaren Valtteri Bottas gaf men ook de kans aan rookie-coureur Guanyu Zhou. Ondanks veel kritische opmerkingen voorafgaand aan het seizoen, presteerde de Chinees prima in zijn eerste jaar in de Formule 1.

Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi eindigde Guanyu Zhou op de twaalfde plaats. Geen slecht resultaat voor de Chinees om zijn debuutjaar in de Formule 1 mee af te sluiten. RacingNews365 sprak in een exclusief interview met Zhou over zijn eerste jaar in de koningsklasse van de autosport. Een seizoen dat uitstekend begon voor de jonge F1-coureur, maar logischerwijs ook een leerzaam jaar voor hem werd. Zo kon hij optimaal profiteren van de ervaring van zijn teamgenoot, Valtteri Bottas. "Ik ben behoorlijk tevreden over mijn eerste seizoen in de Formule 1 en de vooruitgang die ik heb geboekt. In de F1 -wereld heb je te maken met veel druk, je staat eigenlijk altijd onder druk en ik denk dat ik daar goed mee om ga. Al vanaf het begin van het seizoen. Ik heb weinig fouten gemaakt en vooral mijn ronden gereden, dus ik heb mijn doelen voor dit jaar behaald", blikt Zhou ontspannen terug op zijn eerste seizoen in de Formule 1. Ondanks die tevredenheid komt er echter ook direct een kritische noot van een sportman boven drijven. "Er had meer ingezeten dan we nu terugzien op papier. Dat vanwege de verschillende uitvalbeurten die we hebben gehad. Bij enkele races reden we namelijk op een goede positie maar moesten we de bolide aan de kant zetten. Wel hebben we in die races ons potentieel laten zien." Tijdens de eerste race van het seizoen gaf Zhou direct zijn visitekaartje af door punten te pakken voor Alfa Romeo. Een knappe prestatie van de Chinees, die met een glimlach op zijn gezicht terugblikt op het raceweekend in Bahrein. "Ik wilde de mensen die voorafgaand aan het seizoen aan mij twijfelde laten zien dat ik bekwaam genoeg ben om te doen wat ik doe. Mijn vraag was hoelang ik nodig zou hebben om de juiste snelheid te pakken te hebben en mee te kunnen strijden om de punten. Gelukkig gebeurde dat al meteen bij de eerste race van het seizoen en toen viel de druk er meteen af."

Het is een droom voor me om daar te racen

Zhou over een Grand Prix in China

"Ik kreeg meteen veel meer steun van de fans en dat stemde me natuurlijk tevreden. De rest van het seizoen heb ik er alles aan gedaan om de resultaten te leveren en dat is me gelukt. De behaalde WK-punten in de eerste race maakten zeker veel verschil, ook binnen het team. Het team weet wat je kan, maar zij wisten dat ik op veel circuits nog veel te leren had, omdat ik op veel circuits nog niet eerder had gereden. Het team heeft me tijdens die races altijd bijgestaan om me zo goed mogelijk te helpen." Een factor die de coureur aan het begin van het seizoen wellicht hielp, was de invoering van de nieuwe technische reglementen. Daardoor moesten alle coureurs wennen aan een nieuwe wagen: "Het kwam voor mij goed uit dat de wagens dit jaar veranderd werden, of laat ik het zo zeggen: het was in ieder geval geen nadeel", zo denkt Zhou goed na over zijn antwoord. "Coureurs als Bottas en Lewis Hamilton moesten zich ook aanpassen, maar door al hun ervaring doen ze dat sneller dan een rookie zoals ik. Toch ging het mij goed af. Ik ben tevreden over hoe ik de rol binnen het team in heb kunnen vullen, ook met betrekking tot de ontwikkeling van de bolide gedurende het seizoen." Naast de goede prestaties die Zhou in zijn eerste seizoen leverde, viel hem daarnaast op hoe groot de steun vanuit zijn thuisland China is. "De support vanuit China is echt waanzinnig, dat is echt heel mooi om mee te maken en hopelijk kunnen we snel ook in China racen. Het is een droom voor me om daar te racen", aldus Zhou, die ook de overige F1-fans wilde bedanken voor hun steun: "Als je me vraagt wat ik nu echt het mooiste vond in 2022, dan waren het toch wel de fans. De F1-fans zijn namelijk onwijs vriendelijk en uniek. Het is geweldig om ze iedere race weer terug te zien."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden