Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Nico Rosberg

Rosberg onthult wanneer en waarom hij besloot te stoppen met F1

Nico Rosberg heeft nog uitgebreider dan ooit uit de doeken gedaan waarom hij besloot om met pensioen te gaan. Ook het moment waarop hij die beslissing nam, geeft hij zeer specifiek aan.

Rosberg-China-2016
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes AMG

Nico Rosberg wist in 2016 nipt het wereldkampioenschap te winnen. Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton ging er in de laatste race in Abu Dhabi met de zege vandoor, maar het was Rosberg die in het seizoen meer punten wist te scoren. De Duitser wist zo uiteindelijk met 5 punten verschil de titel op zijn naam te schrijven. Een paar dagen na de race kondigde Rosberg aan te stoppen met de Formule 1.

In een recent interview geeft de oud-coureur een inkijkje in zijn beslissing om met pensioen te gaan. Zo kan hij zich bijvoorbeeld het moment nog herinneren dat de gedachte in hem opkwam. "Twee meters na de streep in Abu Dhabi. Als je me vraagt: 'Wanneer heb je besloten om met pensioen te gaan?' Dat was het moment", vertelt Rosberg aan Sqauremile.

"Ik had alles gegeven. Het was een kwestie van wil ik blijven presteren en leven met die druk nu mijn droom reeds was uitgekomen. Ik had mijn doel om wereldkampioen te worden bereikt en het voelde gewoon als een goed moment om afstand te nemen en een nieuw leven te leiden, met andere voordelen", blikt de wereldkampioen van 2016 terug.

"100 miljoen pond door de gootsteen"

Toch was het geen makkelijk besluit. Rosberg had immers een contract voor 2017 bij Mercedes en door als kampioen te stoppen en niet door te gaan gooiden hij naar eigen zeggen veel geld weg. "Er ging ongeveer 100 miljoen pond door de gootsteen, maar ja, dat gebeurt nou eenmaal", lacht de Duitser.

Rosberg onhult ook enkele van de offers die hij moest maken om zijn droom van wereldkampioen te kunnen verwezenlijken. De oud-coureur noemt de Grand Prix van Japan in 2016 als het keerpunt in de strijd met Hamilton. Vanaf dat moment zag hij dat zijn offers vruchten af begonnen te werpen. "Het beslissende moment was in Suzuka, waar ik met twee honderdsten van een seconde poleposition pakte", blikt hij terug.

Suzuka 2016 als keerpunt

"Lewis had de pole, maar toen kwam ik over startfinish en versloeg hem met de kleinst mogelijke marge. Twee honderdsten waren voor mij mijn beenspieren die ik niet meer trainde sinds de zomerstop omdat ik gestopt was met fietsen. Eén kilo is drie honderdste van een seconde per rondje, dus ik was op zoek naar een extra beetje performance, alles wat me ook maar een klein beetje voorsprong kon geven", legt Rosberg uit.

"Ik was al superdun, dus ik kon niet afvallen, maar ik moest nog wel die beenspieren kwijt zien te raken. Dus dat heb ik in twee maanden tijd gedaan en dat bleek genoeg om me in Suzuka de poleposition te bezorgen", aldus Rosberg. Hij denkt dan ook dat hij door die kwalificatie het kampioenschap heeft gewonnen. "Ik denk dat Lewis echt afgeschrikt was door die poleposition. Daardoor raakte hij een beetje de weg kwijt dat weekend. Hij verprutste de start op zondag en zakte terug naar de achtste plaats en werd slecht derde, terwijl ik vrij gemakkelijk won. Dat gaf me echt de leiding in het kampioenschap en uiteindelijk bleek dat doorslaggevend."

"Al deze kleine details hebben het verschil gemaakt"

Naast het ophouden met trainen van de beenspieren, besteedde Rosberg tijd aan de kleinste details. Alles wat hem maar een klein beetje tijdsvoordeel op kon leveren, moest eraan geloven. "Mijn helm was zwart omdat ik de verf eraf had gehaald. Dat scheelde 80 gram", vertelt de Duitser. "Mijn sokken stopten bij de enkels in plaats van bij de knie, want dat scheelde nog eens vijf gram aan elke kant. Op mijn handschoenen zat wat stiksel op een niet ideale plaats omdat het een beetje mijn gevoel bij de koppeling wegnam, dus dat heb ik laten weghalen", onthult de oud-coureur.

Rosberg deed niet alleen sportief alles om te winnen, ook mentaal ging hij aan de slag. "Ik heb zeer intensief samengewerkt met een sportpsycholoog. Daar heb ik elke twee dagen twee uur aan besteed en ik heb zelfs filosofie geleerd met deze leraar", vertelt de wereldkampioen. "Het waren al deze kleine details die uiteindelijk het verschil maakten. Maar dat is wat je nodig hebt om te winnen. Dat is het offer."

Ook interessant:

Verstappen wacht zware opgave in gevecht met Hamilton

Kan Max Verstappen in de Verenigde Staten de leiding in het kampioenschap vasthouden? Autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk blikken in de onderstaande podcast uitgebreid vooruit op het raceweekend in Texas.

9 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x