Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Dakar

Route Dakar Rally 2023 - alle etappes

Bekijk het volledige etappeschema voor de Dakar Rally 2023, die op 31 december 2022 van start gaat in Saoedi-Arabië. De Dakar Rally speelt zich voor het vierde achtereenvolgende jaar af in het land in het Midden-Oosten. Hier lees je alles over de route die alle deelnemers in 2023 af moeten leggen.

Coronel Dakar Team 2023 Dakar Rally
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Frits van Eldik

De Dakar Rally 2023 zal op 31 december 2022 starten met de proloog, waarna op 1 januari 2023 het echte werk begint. De rally zal op 15 januari 2023 eindigen. Tijdens de 45e editie van de befaamde rally krijgen de auto-, motor-, SSV-, quad- en truckcoureurs in totaal zo'n 8000 kilometer voor de kiezen.

Dakar 2023 Route

Proloog: Sea Camp - Sea Camp
31 december 2022

Route: 11 kilometer
Special Stage: 11 kilometer
Het bivak maakt kennis met een nieuw concept voor de start van de Dakar Rally op oudjaarsdag. Na de openingsceremonie rijden de voertuigen het Sea Camp uit voor een korte special van 11 kilometer. Hierbij wordt de pikorde voor de start van de eerste etappe bepaald. Na de finish van de korte special wordt er een reversed grid toegepast bij de top 10 autovoertuigen en de top 15 motoren. Strategie wordt vanaf de eerste dag een ding!

Etappe 1: Sea Camp - Sea Camp
1 januari 2023

Route: 603 kilometer
Special Stage: 367 kilometer
Nu begint het echte werk. De Dakar-coureurs krijgen de eerste grote etappe voorgeschoteld, waarbij steenachtige landschappen met een flink portie gravel de route typeren. In het laatste deel van de etappe worden de nieuwkomers op de proef gesteld met wat 'gesurf' over de duinen.

Etappe 2: Sea Camp - Al Ula
2 januari 2023

Route: 589 kilometer
Special Stage: 430 kilometer
De weg naar Al Ula verrast altijd. Het grootste deel van de etappe beslaat uit 'gesloten' routes, waar de controle over de auto zeer belangrijk is. Zelfs de partijen die tijd verliezen bij het navigeren door de rotsenvelden worden getrakteerd op het prachtige uitzicht en het ravijnachtige landschap bij de finish, waarbij in de achtergrond tempels van de Nabateeërs te zien zijn.

Etappe 3: Al Ula - Hail
3 januari 2023

Route: 669 kilometer
Special Stage: 447 kilometer
De deelnemers verlaten het bivak direct voor een special dat wordt beschreven als 'misschien wel de mooiste vijftig kilometers van de rally'. De coureurs zullen echter de focus leggen op de race tegen de klok, terwijl de co-coureurs het druk hebben met het navigeren door de ravijnen.

Etappe 4: Hail - Hail
4 januari 2023

Route: 574 kilometer
Special Stage: 425 kilometer
Zelfs de doorgewinterde woestijnrijders wacht een uitdaging in de eerste 100 kilometer over de grote bergen zand. Daarna worden de navigatieskills op de proef gesteld middels de wegen door het zand. Volledige focus is hier essentieel.

Etappe 5: Hail - Hail
5 januari 2023

Route: 645 kilometer
Special Stage: 373 kilometer
Zand, zand en nog eens zand in de tweede ronde om Hail, de Saoedische hoofdstad van het off-road racen. Kleine en grote duinen wisselen elkaar af, waarbij het 'springen' over de duinen het verschil zal maken. Alleen de echte experts zullen door het zachte zand komen zonder tijd te verliezen.

Etappe 6: Hail - Al Duwadimi
6 januari 2023

Route: 876 kilometer
Special Stage: 465 kilometer
Het veld zal van kust tot kust rijden in de langste etappe van deze Dakar Rally. Op de lange plateaus zal de snelheid hoog oplopen. De duinen als obstakels zullen voor wat variatie en spanning zorgen in het laatste gedeelte van de etappe. Als de dag er op zit, zullen de deelnemers bijna 2500 kilometers hebben gereden.

Etappe 7: Al Duwadimi - Al Duwadimi
7 januari 2023
Route: 641 kilometer
Special Stage: 472 kilometer
Deze etappe loopt door golvende gebieden en onderscheidt zich door zijn gevarieerde terrein, dat begint met kiezelstenen en later overgaat in de duinen. het afmattende parcours is een perfecte kans voor de podiumkandidaten om een klap uit te delen aan de concurrenten.

Etappe 8: Al Duwadimi - Riyadh
8 januari 2023
Route: 713 kilometer
Special Stage: 398 kilometer
Het bivak in Riyadh is een bekende plek geworden na de eerste drie Dakar-edities in Saoedi-Arabië, maar dit is een totaal nieuwe belevenis. In het eerste gedeelte van de etappe rijden de deelnemers door imposante valleien in de bergen, waarna ze terecht komen in een grote, open woestijn. Voordat de deelnemers hun welverdiende rust krijgen, worden ze getrakteerd op een 200 kilometer aan snelle wegen.

Rustdag: Riyadh
9 januari 2023

Tweede helft van de Dakar Rally 2023

Etappe 9: Riyadh - Haradh
10 januari 2023
Route: 686 kilometer
Special Stage: 358 kilometer
De eerste etappe na de rustdag is niet bedoeld om de deelnemers gelijk te pijnigen, maar de macht over het stuur zal bepalend zijn in de greppels en ravijnen. Na de uitdaging scheuren de deelnemers over de duinen terug naar het bivak.

Etappe 10: Haradh - Shaybah
11 januari 2023
Route: 623 kilometer
Special Stage: 113 kilometer
De special is bewust kort gehouden in deze etappe, de eerste van Dakar diep in het Lege Kwartier, een woestijn met verraderlijke duinen. Hier krijgen de deelnemers een bekende delicatesse van de regio voorgeschoteld: zand. Het grootste gedeelte van de dag zal opgevuld worden met een lange verbindingsroute.

Etappe 11: Shaybah - Empty Quarter Marathon
12 januari 2023
Route: 428 kilometer
Special Stage: 275 kilometer
Na de start zal de teller bij de deelnemers op 4000 kilometers aan specials staan. De rally verplaatst zich naar extreme gebieden, waarbij de rallyrijders direct worden getrakteerd op een slopende etappe met zand in elke denkbare kleur. De auto in één stuk houden is hier cruciaal, want de assistance trucks en de monteurs zullen in het bivak niet kunnen helpen.

Etappe 12: Empty Quarter Marathon - Shaybah
13 januari 2023
Route: 374 kilometer
Special Stage: 183 kilometer
Etappe nummer twaalf wordt een tactisch spel voor de coureurs en hun crew in Dakar. Wie vindt de dunne lijn tussen niet te hard pushen en niet te veel tijd verliezen? Het antwoord krijgen we in Shaybah na wederom een feestje in de duinen tijdens de tweede helft van deze special.

Etappe 13: Shaybah - Al Hofuf
14 januari 2023

Route: 675 kilometer
Special Stage: 154 kilometer
Het bivak verlaat de Empty Quarter, waarbij de korte special stage toch mogelijkheden biedt. Het is de laatste mogelijkheid om over de lange zandduinen te surfen, waarbij de deelnemers nog een of twee plekken kunnen winnen. Door de korte special is er minder kans op schade, maar fysiek en mechanisch uithoudingsvermogen kan het verschil maken.

Etappe 14: Al Hofuf - Dammam
15 januari 2023
Route: 417 kilometer
Special Stage: 136 kilometer
De Dakar Rally heeft de deelnemers al vaker meegenomen in een tripje rondom de Rode Zee. Het is een snelle special op het strand met weinig ruimte voor grote veranderingen in de pikorde van de Dakar Rally. De coureurs moeten hem hier gewoon uitrijden, waarna het einde van de Dakar Rally 2023 gevierd wordt met de podiumceremonie.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender

0 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"