Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Russell baalt van FIA na zware straf Alonso: "Deze trofee hoort van hem te zijn"

Het was Fernando Alonso die op het podium stond in Saoedi-Arabië, maar na een straf voor de Aston Martin-coureur kreeg George Russell officieel de derde plaats achter zijn naam. Hoewel hij er blij mee is, vindt hij dat Alonso het podium verdiende.

Update: De FIA heeft de straf teruggedraaid. Alonso is toch derde geworden, Russell vierde. Meer daarover lees je hier . De Grand Prix van Saoedi-Arabië was net als in Bahrein het toneel van een dominant Red Bull-optreden. Achter de Bulls veroverde Fernando Alonso in eerste instantie opnieuw het podium, maar na een tijdstraf van 10 seconden werd hij teruggezet achter George Russell. Het was het eerste podium voor Mercedes dit Formule 1-seizoen, al kon het niet gevierd worden op de derde trede. De podiumceremonie was al voorbij en het was Alonso met de champagne. Russell zegt ten overstaan van Sky Sports dat het FIA-oordeel niet helemaal fair was. "De straf voor Fernando was heel hard. Hij verdient het podium, maar ik neem de trofee mee naar huis. Het is frustrerend voor hem en voor mij, want ik had ook graag op het podium gestaan" Alonso kreeg in de race een straf omdat hij verkeerd op de startgrid stond en loste de tijdstraf van vijf seconden in tijdens zijn pitstop. Daar zat Aston Martin echter binnen die vijf seconden aan de auto van de Spanjaard, waardoor hij na de race nog een straf kreeg en Russell dus de podiumplaats achter zijn naam kreeg. "Zoals ik al zei: de eerste straf voor Alonso was zwaar, de daaropvolgende straf nog zwaarder. Ik ben blij dat ik de trofee heb, maar eigenlijk hoort die van Alonso te zijn."

Russell net buiten 5 seconden van Alonso

Russell wist in eerste instantie überhaupt niet dat Alonso zijn eerste straf al had geïncasseerd tijdens de pitstop. Later in de race liet Mercedes hem weten dat er mogelijk nog een straf zou komen, waarna de Brit binnen vijf seconden van Alonso moest blijven. Uiteindelijk finishte hij 5,1 seconden achter Alonso, maar de tweede straf voor de Aston Martin-rijder was zwaarder: tien seconden voor de tweevoudig wereldkampioen. Na afloop van de race kreeg Russell alsnog de trofee voor de derde plaats. "Er was wat verwarring, want ik was van mening dat Fernando nog een straf had van vijf seconden." "Ik wilde de banden managen en binnen de vijf seconden blijven. Er was bijna een fair gevecht richting het einde", aldus de Mercedes-coureur. Bekijk hieronder het interview met Russell op Viaplay.

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024