Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Russell pleit voor verbod voor F1-personeel in 2024

George Russell is de afgelopen weken ziek geweest terwijl hij de wereld overvloog voor zeven races in negen weken tijd, en hij was lang niet de enige. Hij pleit mede daarom nu ook voor een verbod voor het F1-personeel om aankomend seizoen alle races bij te wonen.

Russell Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

George Russell zou graag zien dat er een verbod wordt opgelegd aan Formule 1-personeel om alle 24 geplande races bij te wonen. In 2023 stonden er 24 races op de kalender, maar de Grand Prix van China en die van Italië in Imola werden geannuleerd.

Ondanks dat er twee races op de kalender geschrapt werden, was het nog steeds een drukbezette planning, wat resulteerde in meerdere triple headers en enorme verschuivingen in tijdszones. Zo waren de coureurs de ene week in Las Vegas, om vervolgens een week later al met 12 uur tijdsverschil in Abu Dhabi te rijden.

"Ik heb monteurs die ziek zijn"

Aangezien zowel China als Imola naar verwachting terugkeren in 2024, heeft aankomend seizoen een recordaantal races van 24 stuks, inclusief zes sprintweekenden. De laatste drie races zijn een triple header, waardoor Russell dus nu oproept om regels in te voeren om te voorkomen dat het F1-personeel, exclusief de coureurs natuurlijk, naar elke GP afreist: "Wij hebben het als coureurs het beste van iedereen in de paddock", zo begint de Brit tegenover de media, waaronder RacingNews365.

"Maar als circus zitten we in een ongelukkige positie vanwege de manier waarop we reizen. Ik heb zoveel monteurs die ziek zijn, en engineers, die echt gewoon worstelen met de constante verschuivingen van tijdszones. Het lichaam weet niet waar je bent, je moet eten op verschillende tijden, verblijven in verschillende hotels, met verschillende omgevingen en verschillende klimaten", zo legt hij uit.

"Het was behoorlijk ellendig"

"Het lichaam raakt in de war." En precies daarom zou de Mercedes-coureur graag zien dat een personeelslid verplicht niet meer elke race aanwezig mag zijn. "Ik denk dat er voor volgens jaar gesproken gaat worden over personeel dat niet bij elke race is. Ik denk dat dat goed zou zijn. Het is niet vol te houden voor 4000 mensen om 24 races per seizoen aanwezig te zijn. Zeker niet als je ziet hoe (de planning, red.) geografisch gezien nog steeds niet erg logisch is."

De afgelopen weken is hij zelf geveld door de griep: "Ik ben de afgelopen twee weken echt ziek geweest. Eerst in Vegas met hoge koorts, ik kon niet slapen en voelde me vreselijk. Daarna had ik een vreselijke hoest die me de hele week in de auto achtervolgd heeft. Ik hoestte elke ronde, maar als je vastgebonden zit in de auto, kan je niet ademen." Om goed te te kunnen hoesten, moet je namelijk goed in én uit kunnen ademen, waar in de bolide geen ruimte voor was: "Je kunt niet diep ademhalen om de hoest eruit te krijgen. Dus ik had het contant. Het was behoorlijk ellendig. Dus ik ben blij dat ik hem naar huis kon rijden toen ik de finishvlag zag", zo sluit de Mercedes-coureur af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Praat mee!

Viaplay
x
Nieuwe regels Red Bull de middenmoot in 2026? "Dan moet je met een bulldozer door het gebouw heen rijden"