Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Russell snapt geen snars van Hamilton-verschil: "Is Mercedes absoluut opgevallen"

De laatste keer dat Mercedes zonder een overwinning een Formule 1-seizoen afsloot, was in 2011. Toch wist het team afgelopen jaar met drie punten verschil op Ferrari nog de tweede plek in het constructeurskampioenschap binnen te slepen. Het verschil tussen de twee Mercedes-coureurs is soms echter verrassend groot.

Russell Hamilton Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De kwalificatiestrijd tussen Lewis Hamilton en George Russell ging, gemiddeld gezien, gelijk op tijdens het afgelopen Formule 1-seizoen. De beide heren waren elf keer sneller dan de ander en zijn daarmee de enige teamgenoten op de grid die elkaar precies in evenwicht hielden als het gaat om het rijden van een snelste ronde.

Toch valt het wel op dat het gat tussen de teamgenoten op de tijdenlijst in de kwalificatie vaak erg groot was. Ondanks deze verschillen bleek zevenvoudig wereldkampioen Hamilton gemiddeld gezien slechts 0.017 seconde sneller dan Russell in de kwalificatie. Alleen bij Alpine-coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon waren de onderlinge verschillen in de kwalificatie gemiddeld kleiner.

"De ene coureur ligt zes tienden voor op de ander"

De vorm wisselt dus sterk tussen Hamilton en Russell in afwisselende weekenden. Russell verklaart dat het team hier naar aan het kijken is: "Het is absoluut iets wat ons bij Mercedes is opgevallen", legt hij uit aan de pers, waaronder RacingNews365. "Lewis en ik hebben in de loop van het jaar nooit hetzelfde tempo gereden."

"De laatste jaren zijn onze kwalificatiecijfers bijna hetzelfde." Het gat tussen de tijden van de teamgenoten op het exacte moment dat een ronde verreden moet worden is alleen vele malen groter: "De ene coureur ligt zes tienden voor op de ander. Dus het is iets wat we proberen te begrijpen", legt de Brit uit.

Bovendien leidt de achterstand dan tot een strijd om het verschil zo klein mogelijk te maken: "Ik denk dat als je als coureur een beetje achterstaat, je dat gat vaak probeert te dichten. Soms doe je daarbij eerder een stap achteruit dan dat je het gat op een natuurlijke manier dicht rijdt. Het is iets waar ik zelf achter probeer te komen en ik weet zeker dat hij (Lewis, red.) dat ook probeert."

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training