Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

De briljante tactiek waardoor Sainz de GP van Singapore won

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen en hiermee een Red Bull-overwinningsreeks doorbroken. Met hulp van zijn teamgenoot, maar ook vooral doordat de Spanjaard zelf tactisch nadacht, sleepte hij de overwinning binnen.

Sainz Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Carlos Sainz had tijdens de Grand Prix van Singapore in de eerste stint mazzel dat zijn teamgenoot Charles Leclerc het fort achter hem kon bewaken, maar er kwam een punt in de race waar Sainz er alleen voor kwam te staan.

Hij maakte tijdens de slotfase van de GP een bijzonder strategisch besluit, hij gaf namelijk de McLaren van Lando Norris achter hem DRS. Dit is het openklappen van de achtervleugel, wat gebeurt als een coureur binnen 1 seconde van een andere auto rijdt op een vooraf bepaald DRS-punt. Normaal gesproken geeft dit de achterliggende auto voordeel, aangezien de auto met een open achtervleugel sneller gaat op de rechte stukken. De Spanjaard was op de hoogte van hoe snel beide Mercedes-coureurs er op versere banden aankwamen, en dus gaf hij Norris deze extra boost, zodat de McLaren-coureur zich beter kon verdedigen ten opzichte van Lewis Hamilton en George Russell (en hij hiermee niet onder dreiging van de Mercedes-coureurs kwam).

"Het draait allemaal om de toewijding"

Een briljant idee, maar niet eentje zonder risico. Één fout en Sainz had hiermee de overwinning kunnen verliezen aan Norris. Toch dwaalde deze strategie rond in het hoofd van de Ferrari-coureur: "Dit is een soort strategie die je altijd in je achterhoofd houdt op circuits zoals in Singapore, waar het op een gegeven moment van pas kan komen", zo laat Sainz in de persconferentie na afloop weten. "Het is natuurlijk makkelijk om erover na te denken, althans, het is makkelijk om in gedachten te hebben, maar het is een stuk moeilijker om het uit te voeren omdat het je onder wat extra druk zet en het risico's met zich meebrengt."

"En het draait allemaal om de toewijding en om jezelf onder deze vorm van extra risico te zetten. Maar ik had het gevoel dat dit mijn enige echte kans was om de race te winnen en ik wilde winnen. Vooral toen het gat naar Lando 1,3/1,4 seconden was nadat hij in bocht 16 verdedigde. We besloten om langzamer te gaan in bocht één en drie. Ik had zoiets van 'nou, ik hoop dat dit werkt', want anders zou het er heel, heel slecht uit kunnen zien voor mij." Maar het werkte. Sainz maakte geen fouten en won de GP: "Sommige dagen moet je op je instincten vertrouwen, op je gevoel. Daar heb ik de afgelopen twee weekenden op vertrouwd en dat werkt goed", zo concludeert de Ferrari-coureur.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Formule 1 GP Singapore 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije