© Toyota

Nieuwsoverzicht

Sainz: “Ik was als eerste overal goed in”

06 feb. 17:45 Joe van Burik 3 reacties
Het geheim van een goede rallycoureur schuilt volgens Carlos Sainz in zijn veelzijdigheid. De 56-jarige veteraan is naar eigen zeggen een van de eersten die daarmee het hoogst haalbare bereikte.

Sainz is één van de wereldkampioenen rallysport die onlangs geëerd werden met een plekje in de FIA Hall of Fame. Lang voordat zijn nu 24-jarige zoon de Formule 1 bereikte, wist senior al tweemaal de wereldtitel in het WRC te veroveren: dat deed 'El Matador' in 1990 en 1992 met Toyota.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

"Je moet veelzijdig zijn. En vooral de kans grijpen om dat te worden", vertelt de 56-jarige Spanjaard aan Racingnews365 over het geheim van zijn succes.

"Toen ik in het WRC kwam, kozen automerken steeds specifieke coureurs voor Zweden en weer andere voor asfaltrally’s – specialisten. Ik was de eerste die WK-rally’s wist te winnen in én Finland, én Groot-Brittanië, én Afrika én Frankrijk. Daarna volgden er pas meer die dat deden. De charme van rallysport wordt juist gevormd door verschillende soorten ondergrond. Waarom zou een coureur niet op allemaal kunnen uitblinken? Ik kreeg dat voor elkaar."

Zo wist Sainz in 196 WK-rally’s 26 overwinningen en 97 podiumplaatsen te vergaren. Later scoorde hij eveneens in de Dakar Rally. Sinds 2006 heeft hij twaalf keer aan de start gestaan van de bekendste rally raid-wedstrijd ter wereld, die hij in 2010 en 2018 op zijn naam schreef met respectievelijk Volkswagen en Peugeot.

Sainz: "Misschien denken mensen dat Dakar erg lijkt op het WRC, maar de afgelopen twee jaar was dat totaal niet meer zo, gelet op de grote hoeveelheid duinen. Je moet dat echt leren en je rijgedrag heel erg aanpassen aan dat soort terrein. Voor mij bleek Dakar een goede manier om een tweede leven aan mijn carrière te geven."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen