Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Sainz: “Ik was als eerste overal goed in”

Het geheim van een goede rallycoureur schuilt volgens Carlos Sainz in zijn veelzijdigheid. De 56-jarige veteraan is naar eigen zeggen een van de eersten die daarmee het hoogst haalbare bereikte.

Sainz is één van de wereldkampioenen rallysport die onlangs geëerd werden met een plekje in de FIA Hall of Fame . Lang voordat zijn nu 24-jarige zoon de Formule 1 bereikte, wist senior al tweemaal de wereldtitel in het WRC te veroveren: dat deed 'El Matador' in 1990 en 1992 met Toyota.

"Je moet veelzijdig zijn. En vooral de kans grijpen om dat te worden", vertelt de 56-jarige Spanjaard aan Racingnews365 over het geheim van zijn succes. "Toen ik in het WRC kwam, kozen automerken steeds specifieke coureurs voor Zweden en weer andere voor asfaltrally’s – specialisten. Ik was de eerste die WK-rally’s wist te winnen in én Finland, én Groot-Brittanië, én Afrika én Frankrijk. Daarna volgden er pas meer die dat deden. De charme van rallysport wordt juist gevormd door verschillende soorten ondergrond. Waarom zou een coureur niet op allemaal kunnen uitblinken? Ik kreeg dat voor elkaar." Zo wist Sainz in 196 WK-rally’s 26 overwinningen en 97 podiumplaatsen te vergaren. Later scoorde hij eveneens in de Dakar Rally. Sinds 2006 heeft hij twaalf keer aan de start gestaan van de bekendste rally raid-wedstrijd ter wereld, die hij in 2010 en 2018 op zijn naam schreef met respectievelijk Volkswagen en Peugeot. Sainz: "Misschien denken mensen dat Dakar erg lijkt op het WRC, maar de afgelopen twee jaar was dat totaal niet meer zo, gelet op de grote hoeveelheid duinen. Je moet dat echt leren en je rijgedrag heel erg aanpassen aan dat soort terrein. Voor mij bleek Dakar een goede manier om een tweede leven aan mijn carrière te geven."

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer