Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Sainz stipt 'zorgelijke' ontwikkeling F1 aan: "Probleem als dat steeds opnieuw gebeurt"

De afgelopen jaren zijn Formule 1-auto's alleen maar zwaarder geworden. Volgens Carlos Sainz is dat een zorgwekkende trend.

Sainz wet Qualifying Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het werd in België opnieuw een hot topic: het minimale gewicht van de huidige Formule 1-auto's. De huidige auto's moeten minimaal 798 kilogram wegen, maar voor komend seizoen komt daar nog eens 2 kilo bij waardoor het minimale gewicht naar 800 kilogram stijgt. 

Toen de Formule 1 tien jaar geleden het hybridetijdperk in ging, waren de auto's ruim 100 kilo lichter dan de hedendaagse bolides. Carlos Sainz, die net als Max Verstappen bezig is aan zijn tiende seizoen in de koningsklasse, zag de gewichtstoename met eigen ogen gebeuren en is van mening dat dit slecht is voor de sport.

"Twee kilo lijkt natuurlijk geen grote verandering", zo vertelt Sainz aan de media, waaronder RacingNews365.  "Het probleem is echter wanneer je twee kilo toevoegt bovenop nog eens twee, nog eens twee, en nog eens twee kilo. Ik denk dat dit een zorgwekkende trend is van de afgelopen 10 jaar in de Formule 1: je voegt hier twee kilo toe, daar drie, daar vijf, en ineens wegen de auto's 800 kilo."

Sainz prijst verbeteringen veiligheid

Ook bij de FOM en de FIA is doorgedrongen dat de auto's lichter moeten worden. Voor het seizoen 2026, wanneer de grote regelwijziging in gaat, mikt de sport op lichtere auto's. Over zo'n anderhalf jaar moeten de auto's ruim 30 kilogram lichter worden. 

"In het verleden wogen de auto's rond de 600 kg", aldus Sainz. "Tegelijkertijd denk ik dat de auto's door dit gewicht ook veiliger zijn geworden, omdat er veel wordt gewerkt aan de veiligheid van de coureur. Maar ik denk dat elke coureur blij is met alle initiatieven om het gewicht terug te brengen. We hopen dat de FIA en de teams hier rekening mee houden bij het bepalen van toekomstige regels, niet alleen voor 2026."

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Coulthard kritisch op Verstappen: "Dat is erg ongebruikelijk"