Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Saoedi-Arabië wil bestaand F1-team met fabriek en al naar het Midden-Oosten halen

Saoedi-Arabië wil meer doen in de autosport dan alleen races hosten. Het land in het Midden-Oosten wil een bestaand Formule 1-team naar het land halen om de thuisbasis er te vestigen.

Als het aan Saoedi-Arabië ligt, dan verhuist er binnenkort een bestaand Formule 1-team naar het Midden-Oosten. Het koninkrijk houdt zich al op meerdere vlakken bezig met autosport. Zo wordt er sinds twee jaar een F1 Grand Prix gehost, maar is er nog veel meer te beleven: Formule E, Dakar en binnenkort ook de MotoGP. Er ontbreekt nog wel een Formule 1-team in het land, zo vindt prins Khalid van het land. "Dit is wat we hopen en waar we nog aan werken. Hopelijk kunnen we een van de grote teams hier naartoe halen", laat hij optekenen bij Motorsport Magazine . Twee teams staan hierbij op de wensenlijst van Saoedi-Arabië: McLaren en Aston Martin. Niet zo gek ook, want het land heeft al een aandeel in de teams. "Met alle investeringen die we doen in de auto's en de aandelen in McLaren en Aston Martin middels een privaatinvesteringsfonds, gaan we de goede richting op. Hopelijk kunnen we een hoofdkwartier naar Saoedi-Arabië halen." Een andere optie volgens prins Khalid is het aantrekken van personeel. "Zo kunnen ze ons helpen onze eigen auto's of technologie te ontwikkelen, zodat we onze eigen merken en intellectuele eigendommen op kunnen bouwen."

Grootse plannen van Saoedi-Arabië

Alleen het houden van internationale races is voor Saoedi-Arabië niet genoeg. De ambities gaan verder, zo vervolgt prins Khalid. "We willen meer betrokken zijn. We willen meer engineers en techneuten en we willen auto's gaan bouwen en creatief zijn. Ook willen we een wereldkampioen hebben: iemand die meedoet voor het kampioenschap in de F1 of meedoet in de MotoGP." "We investeren veel in de infrastructuur en in het bouwen van circuits in Saoedi-Arabië. Ook willen we academies opbouwen en meer betrokken worden: Saoedi-teams met Saoedi-coureurs of andere coureurs in de Saoedische teams. Het zal nog even duren, maar hopelijk in 2030-2035-2040 zullen we onze doelen bereiken." Het aantrekken van Aston Martin of McLaren zal nog lastig worden voor Saoedi-Arabië. Beide Formule 1-teams hebben plannen om langere tijd in Groot-Brittannië te blijven. McLaren heeft een tienjarige lease getekend voor hun 'eigen' Technology Centre in Woking en Aston Martin is op dit moment bijna klaar met het bouwen van een nieuwe F1-fabriek. Verhuizen lijkt de komende jaren dus nog niet aan de orde.

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer