Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Pirelli

Bandenschaarste bij Pirelli zorgt voor discussies tussen F1-teams

Pirelli is gestopt met het produceren van de 13 inch banden voor Formule 1-bolides, maar hier is nog altijd vraag naar. De F1-teams en de bandenleveranciers zijn in discussie over het leveren van de banden.

Pirelli 2019 banden
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Pirelli

Komend seizoen zullen de Formule 1-teams overstappen naar een nieuwe soort Pirellibanden. De 13 inch banden worden verruild voor 18 inch exemplaren. De nieuwe banden zijn uitvoerig getest door de Italiaanse bandenfabrikant en de F1-teams en coureurs en de resultaten zijn veelbelovend. Er heerst optimisme over de nieuwe banden, maar bij de oude banden is er een klein probleem: ze zijn schaars.

Pirelli is namelijk gestopt met het produceren van de 13 inch banden. Dit is natuurlijk logisch, want de banden worden speciaal geproduceerd voor de Formule 1, die ze nu niet meer nodig heeft. Althans, niet voor de Grand Prix-weekenden. De Pirelli-banden van de afgelopen seizoenen zijn namelijk nog steeds populair bij de teams, bijvoorbeeld voor tests.

Zo wordt er deze week getest door AlphaTauri en door Ferrari om de coureurs van de renstallen alvast klaar te stomen voor 2022. Dit mag en kan logischerwijs niet gedaan worden met de 2022-bolides. Deze zijn namelijk nog niet klaar en, zelfs als ze klaar voor gebruik waren, mogen ze pas gebruikt worden bij een shakedown en/of bij de officiële testdagen. AlphaTauri en Ferrari maken dus gebruik van de 13 inch banden.

Alle F1-teams willen banden van Pirelli

De twee renstallen zijn natuurlijk niet de enige geïnteresseerde partijen voor een aantal setjes 13 inch banden. Ook de andere Formule 1-teams willen graag wat 'oude' Pirelli-banden in huis halen voor verschillende doeleinden, waaronder tests. RacingNews365 heeft vernomen dat er gesprekken worden gevoerd tussen de F1-teams en Pirelli over het leveren van de 13 inch banden.

In hoeverre dit problemen oplevert bij de tests of andere activiteiten zoals promoties en marketing, is niet bekend. Ook is het niet precies duidelijk hoeveel banden er nog over zijn van de 13 inch variant. Er is in ieder geval schaarste, waardoor de teams maar al te graag een voorraadje in willen slaan.

Ook interessant:

Formule 1-weekend gaat volledig op de schop, dit zijn de grootste veranderingen!

Niet alleen de auto's zullen komende seizoen anders zijn, ook de weekendschema's van de Grands Prix worden aangepast. Wat er allemaal aangepast wordt zie je in de video hieronder.

5 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Nyck de Vries maakt officieel Formule 1-debuut in Barcelona