Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bandenschaarste bij Pirelli zorgt voor discussies tussen F1-teams

Pirelli is gestopt met het produceren van de 13 inch banden voor Formule 1-bolides, maar hier is nog altijd vraag naar. De F1-teams en de bandenleveranciers zijn in discussie over het leveren van de banden.

Komend seizoen zullen de Formule 1-teams overstappen naar een nieuwe soort Pirellibanden. De 13 inch banden worden verruild voor 18 inch exemplaren. De nieuwe banden zijn uitvoerig getest door de Italiaanse bandenfabrikant en de F1-teams en coureurs en de resultaten zijn veelbelovend. Er heerst optimisme over de nieuwe banden, maar bij de oude banden is er een klein probleem: ze zijn schaars. Pirelli is namelijk gestopt met het produceren van de 13 inch banden. Dit is natuurlijk logisch, want de banden worden speciaal geproduceerd voor de Formule 1, die ze nu niet meer nodig heeft. Althans, niet voor de Grand Prix-weekenden. De Pirelli-banden van de afgelopen seizoenen zijn namelijk nog steeds populair bij de teams, bijvoorbeeld voor tests. Zo wordt er deze week getest door AlphaTauri en door Ferrari om de coureurs van de renstallen alvast klaar te stomen voor 2022. Dit mag en kan logischerwijs niet gedaan worden met de 2022-bolides. Deze zijn namelijk nog niet klaar en, zelfs als ze klaar voor gebruik waren, mogen ze pas gebruikt worden bij een shakedown en/of bij de officiële testdagen. AlphaTauri en Ferrari maken dus gebruik van de 13 inch banden.

Alle F1-teams willen banden van Pirelli

De twee renstallen zijn natuurlijk niet de enige geïnteresseerde partijen voor een aantal setjes 13 inch banden. Ook de andere Formule 1-teams willen graag wat 'oude' Pirelli-banden in huis halen voor verschillende doeleinden, waaronder tests. RacingNews365 heeft vernomen dat er gesprekken worden gevoerd tussen de F1-teams en Pirelli over het leveren van de 13 inch banden. In hoeverre dit problemen oplevert bij de tests of andere activiteiten zoals promoties en marketing, is niet bekend. Ook is het niet precies duidelijk hoeveel banden er nog over zijn van de 13 inch variant. Er is in ieder geval schaarste, waardoor de teams maar al te graag een voorraadje in willen slaan.

Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China