Seizoensontknoping in de Formule 2: Russell versus Albon

19 nov. 2018 10:15 René Oudman 0 reacties
De Formule 1-titels zijn al verdeeld, de Grand Prix van Abu Dhabi gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar om des keizers baard. In het voorprogramma van de koningsklasse wordt er echter nog wel om kampioenschappen gestreden.

In de zeer competitieve Formule 2 maken nog twee rijders aanspraak op de grootste trofee: aanstaand Formule 1-coureur George Russell en zijn, waarschijnlijk ook volgend jaar, concurrent Alexander Albon. De twee Britten, waarvan er eentje voor Thailand uitkomt omdat zijn moeder daar is geboren (Albon) maken op het Yas Marina Circuit uit wie zich tot opvolger van Charles Leclerc kroont.

Met twee wedstrijden en een kwalificatie voor de boeg kan een rijder in de Verenigde Arabische Emiraten zoals gebruikelijk maximaal 48 punten scoren. Er worden 25 stuks vergeven voor de overwinnaar van de zaterdagrace, de wedstrijd op zondag levert vijftien punten op. Bovendien worden er vier punten uitgedeeld aan degene die zijn wagen op poleposition zet, in elke race krijgt degene met de snelste raceronde uit de top tien twee bonuspunten.

Na 22 van de 24 races heeft toekomstig Williams-coureur Russell 248 punten verzameld, beoogd Toro Rosso-rijder Albon heeft er 211 stuks achter zijn naam staan. Het gat van 37 punten is groot te noemen, maar zolang er een theoretische kans is, heeft Russell de titelstrijd nog niet in zijn voordeel beslecht. Logischerwijs kan de jongste van het tweetal – Russell is 20, Albon 22 – de titelstrijd in de eerste van twee wedstrijden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi beslissen.

Russell moet na het eerste treffen zeventien punten overhouden ten opzichte van Albon en dus volstaat, van het voor hem slechtst denkbare scenario uitgaande waarin Albon pole scoort, de snelste raceronde rijdt en de wedstrijd wint, een zevende plaats. Op de countback kan Albon nog op gelijkspel komen qua overwinningen, Russell heeft meer tweede plaatsen dan zijn Thaise collega en is in het geval van gelijk aantal punten de overwinnaar.

Albon moet koste wat kost beide races winnen en daarnaast hopen dat Russell niet al teveel punten scoort. Stel dat de DAMS-rijder tweemaal wint, van pole mag vertrekken en twee keer de snelste ronde rijdt, dan mag Russell niet meer dan zeventien punten scoren. Het puntenaantal wat in de eerste race wordt verdeeld staat gelijk aan de F1-score, in de tweede race krijgt de winnaar vijftien stuks. De nummers twee en drie worden beloond met respectievelijk twaalf en tien punten, de nummer acht mag één puntje bijtellen.

Achter Russell en Albon bezetten bekende namen als Lando Norris, Nyck de Vries, Artem Markelov en Sergio Sette Camara de plaatsen drie tot en met zes. Het viertal kan echter geen kampioen meer worden: elk van hen is maximaal vicekampioen, al moet Sette Camara in dat geval alles goed doen en mag Albon niet scoren.

De Formule 2-kwalificatie vindt vrijdagavond om 19.00 uur lokale tijd plaats, het is dan 16.00 uur in Nederland. De hoofdrace start zaterdag om 18.40 uur (15.40 uur Nederland), de sprintrace vindt op zondagmiddag om 13.35 uur (10.35 uur Nederland) plaats.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen