Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Senna's Ferrari-droom: ook Hamiltons idool smachtte naar het rode racepak

Ongeveer de hele wereld weet inmiddels dat Lewis Hamilton na komend seizoen verhuist naar Maranello. De zevenvoudig wereldkampioen gaat vanaf 2025 aan de slag bij Ferrari. Wat minder mensen weten, is dat F1-legende Ayrton Senna dezelfde droom had. De Braziliaan was zelfs meerdere keren héél dicht bij een contract...

XPB 1027434 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © Photo4

Inmiddels is Jan en alleman ervan op de hoogte: Lewis Hamilton verkast vanaf 2025 naar het almachtige Scuderia Ferrari. Hamilton is echter niet de eerste F1-wereldkampioen die die droom in vervulling laat gaan. Juan Manuel Fangio, Alain Prost, Michael Schumacher en Sebastian Vettel flikten dat kunstje ook. De één met, de ander zonder succes. "Iedereen is een Ferrari-fan. Zelfs als diegene zegt van niet, is hij of zij alsnog een Ferrari-fan", zei Vettel zelfs ooit in een interview.

Maar naast het hierboven genoemde rijtje met grote namen was er nog een coureur met de droom om ooit races te winnen voor het steigerende paard: Ayrton Senna, nota bene het idool van Hamilton. Angelo Orsi, persoonlijke fotograaf en goede vriend van de drievoudig wereldkampioen, vertelde in 2019 meer over de jongensdroom van Senna aan RacingNews365.

Deal met Todt

Begin jaren negentig had Senna al de intentie om naar Maranello te verkassen. Een voorcontract was zelfs al getekend, maar door een veto van zijn rivaal en Ferrari-rijder Alain Prost en een machtsstrijd binnen het team werd het contract verscheurd door de Italianen. Volgens Orsi zou Senna enkele jaren later tóch nog uitkomen voor de Italiaanse renstal.

"Ayrton baalde er enorm van dat hij door Prost niet naar Ferrari kon gaan. Enkele jaren later kwam Jean Todt naar hem toe", trapte Orsi af. "De twee schudden elkaar de hand en zouden vanaf 1996 samenwerken. De contracten werden in orde gemaakt en Ferrari wist dat men eindelijk de meest populaire coureur van de paddock had binnengehaald."

Sprookje

"Het moest een sprookje worden voor de Tifosi, die helemaal gek waren van Ayrton", vervolgde Orsi. "Het zou niet alleen een uitkomende droom voor de fans zijn, maar ook voor Ayrton zelf. Hij was namelijk heel vaak bij mij in de omgeving van Imola. Hij vroeg mij geregeld om samen naar Fiorano [Ferrari's testcircuit, red.] te gaan. In die tijd testte het team dagelijks. Ayrton moest undercover gaan zodat hij vervolgens onopvallend op de brug die over het circuit loopt kon gaan staan. Op die manier konden we de hele baan zien en kon hij de Ferrari-bolide alsmede de coureurs optimaal analyseren."

"Als we naar huis reden, vertelde hij mij dat hij ooit zelf op dat circuit zou rijden. Ayrton had tijdens zijn carrière één grote wens: voor Ferrari rijden. Helaas heeft het ongeluk die droom uiteen laten spatten."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"