Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Snoeiharde kritiek op Alpine van ex-teambaas Abiteboul: "Houden zichzelf droombeelden voor"

Nu Alpine ondermaats presteert komt er van links en rechts forse kritiek op het Franse Formule 1-team. Ook voormalig Renault-teambaas Cyril Abiteboul heeft er wat over te zeggen - en niet in de positieve zin.

Cyril Abiteboul
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Renault Sport

Alpine is bezig met haar '100 races plan' om weer terug te keren naar de top, maar de afgelopen jaren gaan de zaken bij het team nou niet bepaald goed. Het vroegere Renault staat op de zesde plaats in de constructeursstand van de Formule 1 en ondanks een oké race in België kende het team daarvoor tweemaal een dubbele DNF.

Er kan gesteld worden dat ze nog niet op schema liggen om over zo'n vijftig races (het 100 races plan begon in 2021) mee te strijden voor de titel. Voormalig teambaas Cyril Abiteboul kan er ook maar weinig positiefs over kwijt. "Dit getuigt van ongeduld bij het management en onvrede over de resultaten", zegt hij over het plotselinge vertrek van teambaas Otmar Szafnauer. Dit maakte hij overigens zelf ook mee bij Renault toen de zaken slecht gingen.

"Waarschijnlijk is er aan het begin van het seizoen ook zeker wat arrogantie geweest. Als je de realiteit niet wil erkennen, dan houden ze zichzelf droombeelden voor en dat is precies wat er is gebeurd. Ze hebben niet de vooruitgang die de concurrenten wel hebben, zoals McLaren en Aston Martin."

Onbegrip over 100 races

Als er aan Abiteboul vraagt wat hij van het '100 races plan' vindt, is de mening van de Fransman duidelijk: "Waarom honderd?! Waarom geen 120 of 80? Ik snap dit niet. Je zit er altijd naast omdat je geen invloed hebt op wat de rest doet. Aston Martin investeert veel geld, Red Bull is ijzersterk bezig en dat verdwijnt niet ineens als Alpine bij de 99ste race is aangekomen."

"Met mijn vertrek moest er een reorganisatie komen, zonder erbij na te denken dat het lang duurt voordat er nieuwe mensen binnenkomen. Dat duurt twee tot drie jaar voordat je gevolgen ziet. Nu hebben we de effecten van Laurent Rossi (CEO Alpine, red.) nog niet eens gezien. Alle veranderingen tasten de cultuur van het team aan, net als het moraal. Daarin is Alpine überhaupt al niet sterk in geweest..."

Ook interessant:

Gretige Verstappen neemt met minder geen genoegen

In de nieuwste RN365 F1-podcast met Rudy van Buren, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk wordt er uitvoerig nagepraat over Verstappens dominantie in België, de discussies met zijn engineer, maar ook over Sergio Perez vs. Lewis Hamilton, de opmars Oscar Piastri en nog véél meer. Beluister 'm hieronder.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"