“Sophia weet wel van aanpakken, ze komt hier alleen maar sterker uit”

10 feb. 12:08 René Oudman 0 reacties
​Dat Sophia Floersch nog leeft, mag gerust een wonder heten. De 18-jarige jongedame uit het Duitse Grünwald vloog in november van het vorige jaar dusdanig hard van de baan, dat menigeen het ergste vermoedde. Met ‘slechts’ een wervelfractuur kwam Floersch er genadig vanaf. Teameigenaar Frits van Amersfoort zag het tafereel met lede ogen aan.

In het eerste gedeelte, dat gisteren (zaterdag) online verscheen, blikte Frits van Amersfoort in gesprek met Racingnews365 terug op het zware ongeval van zijn rijdster. Kort na het incident heerste er onduidelijkheid: hoe was Floersch er aan toe en wat moesten Van Amersfoort en zijn werknemers verwachten? Leefde de jonge Duitse dame überhaupt nog?

“Er kwam niemand naar ons toe”, pakt Van Amersfoort het verhaal op. “Ik had radiocontact met de wedstrijdleiding en vroeg wat er precies aan de hand was. Ze konden ons niets zeggen. Eventjes brak er een enorme paniek uit – de wedstrijdleiding van de Formule 3 is voor het merendeel Europees, waar de baanposten in Macau voornamelijk Chinees zijn. Korte tijd is er geen enkele communicatie geweest.”

Beelden van de crash verschijnen op sociale media en Van Amersfoort ontvangt aan de lopende band berichtjes. “Op dat moment voelde ik mijn telefoon continu trillen. De gruwelijke beelden kwamen binnen vanaf de sociale media en het team kon ze al zien. Terwijl ik me richting de wedstrijdtoren begaf, kreeg ik steeds meer het gevoel, ‘nou Frits, dit ziet er niet best uit, hou rekening met het ergste’. Je bent op zoek naar een officieel statement, maar dat blijft uit.”

Eenmaal aangekomen bij de wedstrijdtoren krijgt Van Amersfoort nul op zijn rekest. “Ik werd door een stel potige Chinese beveiligers tegengehouden. Ondanks dat ik me een paar keer naar binnen heb proberen te schreeuwen en vechten, had ik geen kans.” De klok tikt ondertussen ‘gewoon’ door. Twintig minuten verstrijken voordat Van Amersfoort nieuws ontvangt vanaf de plek waar medici Floersch bijstaan.

Je kan je voorstellen hoe het er bij ons aan toe ging
Frits van Amersfoort

“Godzijdank was er een man die ik ken uit het Duitse circuit, die het idee had ‘laten we die gasten van VAR eens informeren’. Je kan je voorstellen hoe het er bij ons aan toe ging. De vader van Sophia was ook bij de wedstrijd in Macau aanwezig en hij was natuurlijk in alle staten. Van die Duitse jongen kregen we te horen dat ze waarschijnlijk breuken had opgelopen in haar wervelkolom, maar dat ze buiten levensgevaar was.” Een gigantische zucht van opluchting klinkt in de box van Van Amersfoort Racing.

“Die twintig minuten hebben we overleefd, Sophia heeft het overleefd. In de praktijk gaat het natuurlijk altijd op deze manier: het slachtoffer moet eerst worden gestabiliseerd, daar waren de doktoren druk mee. Zij hadden natuurlijk geen tijd om de wedstrijdleiding te melden dat ze het had overleefd. Er valt niemand wat te verwijten”, meent Van Amersfoort, “dit zijn de gruwelijke momenten die nu eenmaal bij dit soort ongevallen horen.”

Dat de beelden als een tierelier rondgingen op de sociale kanalen, verbaasde Van Amersfoort niets. Ook neemt de teameigenaar het niemand kwalijk: “Zo is de wereld nu eenmaal. Als er een jongen in het uitgaansleven naar de grond wordt gewerkt en hij ontvangt een paar kopschoppen, dan staat dat ook direct op social media."

© Van Amersfoort Racing

"Er zijn talloze voorbeelden waarin je kan zeggen ‘ik zou willen dat de sociale media niet bestond’, maar als keerzijde weet je toch wel gelijk wat er gaande is. Zonder sociale media hadden we de oorzaak van het ongeluk waarschijnlijk niet kunnen achterhalen.”

Ook de plek waarop Floersch crasht draagt bij aan de verspreiding van de beelden. “Was ze achterop het circuit eraf gevlogen, in de straten van de stad, dan had geen hond het gezien. Het gebeurde echter op dé plek waar mensen actie verwachten. Nou, die actie hebben ze gekregen…”

Floersch loopt een wervelfractuur op, maar herstelt daar ongekend rap van. “Een nieuw bewijs dat de autosport steeds veiliger wordt, maar tevens aanleiding om veiligheid hoog in het vaandel te houden.” De jonge Duitse coureur laat zich, volgens haar teambaas, in ieder geval niet kisten. “Sophia is eentje die wel weet van aanpakken! Ze komt er alleen maar sterker uit. Al met al was dit een bijzondere ervaring. Ik hoop ‘m nooit meer mee te maken”, besluit Van Amersfoort.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen