Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verbluffende statistieken wijzen op ongekende Verstappen-dominantie

We zijn halverwege het 2023-seizoen en het is tijd om de tussentijdse balans op te maken door middel van de laatste statistieken. Spoiler alert: Er komt één naam erg vaak voorbij...

Met twaalf races (het zouden er eigenlijk 13 moeten zijn, maar Imola werd vanwege noodweer afgelast) gaan de twintig coureurs genieten van een welverdiende zomervakantie. RacingNews365 heeft de belangrijkste statistieken van de eerste helft van dit seizoen berekend en op een rijtje gezet.

Gemiddelde kwalificatiepositie

Max Verstappen staat halverwege dit seizoen bovenaan qua gemiddelde kwalificatiepositie. De tweevoudig wereldkampioen startte een race dit jaar gemiddeld op de 3e positie. Zijn teamgenoot Sergio Perez start beduidend lager, hij heeft een gemiddelde startplaats van 9.41. Verstappen wordt in deze statistiek gevolgd door Carlos Sainz, met een gemiddelde startpositie van 5 en Fernando Alonso staat ondanks de laatste teleurstellende vier races toch nog op de derde plaats, met een gemiddelde startpositie van 5.58. Bekijk de top 10 hieronder.

Gemiddelde finishpositie

In het lijstje met gemiddelde finishposities halverwege het seizoen staat Max Verstappen (niet geheel verrassend met tien van de twaalf overwinningen) op de eerste plaats. Hij finisht een race gemiddeld op plek 1.16 (!). De mannen achter hem zijn hier ver van verwijderd, zo staat Lewis Hamilton gemiddeld op positie 4.25, net als Sergio Perez. Bekijk de top tien hieronder.

Rondes aan kop

Dan wederom een statistiek waar de naam van de tweevoudig wereldkampioen op dit moment bovenaan staat. Als we gaan kijken naar de meeste rondes aan kop, dan wint Verstappen het in deze statistiek ruim van de rest van het veld. Van de 724 gereden rondes in 2023 heeft de Nederlander er 567 aan de leiding gereden. Dat is 78.3 procent! Hij wordt in dit rijtje gevolgd door teamgenoot Checo, die 127 rondes aan de leiding heeft gereden tijdens deze eerste twaalf races van het seizoen. Opvallend is dat er maar zeven coureurs dit seizoen aan de kop van het veld hebben gereden tijdens de race. Bekijk de statistiek hieronder.

Punten die Verstappen liet liggen

Bij alle bovenstaande statistieken wist Max Verstappen het tot nu toe van de rest van het veld te winnen. Was zijn seizoen dan praktisch foutloos? Nee, niet helemaal. De Red Bull-coureur heeft in 12 races 22 punten laten liggen. Maar dat aantal neemt niemand hem kwalijk. Bekijk het totale aantal gemiste punten hieronder.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel