Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Steiner is helemaal klaar met alle negatieve aandacht voor Mazepin

Nikita Mazepin is voor vele Formule 1-fans een persona non grata, maar Haas-teambaas Guenther Steiner wil weer verder gaan nu zijn Russische coureur zijn excuses heeft aangeboden en zijn lessen heeft geleerd.

Guenther Steiner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Haas F1

Begin december raakte kersvers Haas-coureur Nikita Mazepin in opspraak nadat een controversiële video op zijn Instagrampagina verscheen waarin hij een beschonken dame betastte. Haas sprak haar afschuw uit en zei het voorval intern af te gaan handelen. Als teambaas Guenther Steiner na de lancering van de nieuwe Haas-livery wederom wordt gebombardeerd met vragen over zijn nieuwe coureur, is de maat langzaam vol.

De Italiaan weigert een gedetailleerd boekje open te doen over de interne afhandeling van het incident, maar benadrukt dat er in ieder geval lessen zijn geleerd. "We hebben er samen veel over gepraat. Ik ga niet op de details in. We hebben veel gesproken over wat er fout is gegaan, maar het belangrijkste is is dat hij steun heeft gekregen van ons en weet wat hij fout heeft gedaan", zo legt hij uit in gesprek met onder meer RacingNews365.

"Dat hoef je hem echt niet te vertellen, hij heeft ook zelf namelijk zijn excuus aangeboden na het incident. In het algemeen gaan we verder en willen we van hem een goede coureur maken, die tegelijkertijd ook een goed mens moet zijn. Nikita wil graag zoveel mogelijk leren, want hij is nog heel jong. Hij wil nu verder gaan en laten zien waar hij toe in staat bent."

Toch zal Mazepin nog veel haat over zich heen krijgen van de Formule 1-fans, zo valt te verwachten als er op sociale media wordt gekeken. Daar moet hij dan maar mee om leren gaan, oordeelt Steiner. "Er zullen altijd mensen zijn die hem niet mogen, maar we moeten nu gewoon verder gaan. Het is gebeurd, het is een feit, dus nu moeten we verder gaan en het juiste doen."

De kous is voor de Haas-teambaas daarmee af. "Er hoeft niet meer over gepraat worden. Sommige mensen zullen er altijd over door blijven gaan, dus hij moet er gewoon mee om leren gaan. Het is een sterke jongen en hij moet verder gaan en zich gedragen en de lessen gebruiken die hij heeft geleerd", aldus Steiner, wiens coureur overigens ook op de baan niet van onbesproken gedrag is. Hij verzamelde in de Formule 2 genoeg strafpunten bij elkaar. Is de teambaas niet bang dat de Rus daar in de koningsklasse vrolijk mee doorgaat?

"Ik ben er aan gewend om naar de stewards te moeten met mijn coureurs, dus daar ga ik gewoon mee verder", grapt hij. "Hij heeft inderdaad wat straffen ontvangen, maar Nikita wordt ook steeds meer volwassen. Hij weet welke verantwoordelijkheden hij met zich meedraagt. Als ik terugkijk naar de eerste dagen van Kevin (Magnussen, red) bij het team was hij altijd de bad guy, maar aan het einde van zijn dienstverband had hij de minste strafpunten."

Mensen kunnen dus veranderen, probeert Steiner op meerdere manieren te zeggen. Of Mazepin zich de komende jaren gaat gedragen zal moeten blijken vanaf 12 maart, als de testdagen in Bahrein van start gaan.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull