Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Steiner komt tot bezinning: "Ben te lang bij Haas gebleven"

Guenther Steiner vertrok begin dit jaar bij Haas. De flamboyante teambaas is er nu achter gekomen dat hij te lang bij het Amerikaanse team gebleven is.

Guenther Steiner 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Guenther Steiner en Haas leken tot begin 2024 onafscheidelijk te zijn. De Italiaan bouwde het team op met eigenaar Gene Haas en de equipe kende tussen 2016 en 2023 veel ups en downs. Haas werd bijvoorbeeld in 2018 knap vijfde in het constructeurskampioenschap, maar daar stonden ook twee laatste plaatsen tegenover. Ook in 2023 kwam Haas niet verder dan de laatste stek.

Voor eigenaar Gene Haas was de maat vol. Het contract van Steiner werd niet verlengd en Ayao Komatsu mocht het als teambaas gaan proberen. Steiner beaamt nu dat hij te lang bij Haas is blijven hangen.

"Het leven lacht me toe nu ik Haas heb verlaten aan het begin van dit jaar", vertelt Steiner in zijn column voor Formula 1. "De laatste paar weken ben ik voor het eerst in tien jaar niet in de Formule 1 actief geweest. Dat was goed voor me. Naarmate de tijd verstrijkt, zie ik steeds meer in dat ik te lang bij Haas gebleven ben. Als je weggaat krijg je duidelijkheid voor jezelf. Je ziet wat je moet doen. Als je ergens nog actief bent, zit je in de ontkenningsfase. Je denkt dat je het kan, maar je kan het niet."

Toekomst

Steiner is ambitieus en stelt dat hij bij Haas niet kon bereiken wat hij wilde. "We konden nog steeds om de zevende, achtste of negende plaats strijden met wat we hadden. Maar je kon niet voor podiumplaatsen vechten zonder dezelfde wapens te hebben als de andere teams. Ik wil dat op de lange termijn niet doen in mijn leven. Ik wil niet weer zevende worden. Dat heb ik al gedaan. Ik wil kunnen vechten en vooraan kunnen strijden."

De Italiaan wijst naar de successen van Mercedes en Red Bull. "Toen Toto Wolff als Mercedes-teambaas begon, stond het team niet aan de top. Ja, ze hadden in het begin een voordeel met de motor, maar hij zette alles goed neer om op de middellange termijn succesvol te zijn. Ze wonnen uiteindelijk acht constructeurskampioenschappen. Hetzelfde geldt voor Red Bull. Hoe lang heeft het geduurd voordat ze er echt stonden? Elk jaar werden ze beter. Je hebt geduld en een planning voor de lange termijn nodig."

En hoe ziet de toekomst van Steiner eruit? "Ik zou in de toekomst wel in de Formule 1 terug willen keren, maar dan moet het wel het juiste project zijn, met een goede uitvoering."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China