Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Steiner verbaasd over vertrek Newey: "Een beetje zoals Hamilton"

RacingNews365 sprak exclusief met Guenther Steiner. De voormalig teambaas van Haas laat onder meer zijn licht schijnen op het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull.

Steiner
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het werd vorige week officieel bevestigd dat de Chief Technical Officer van Red Bull, Adrian Newey, het team aan het einde van het seizoen 2024 zal verlaten, na 19 jaar in functie te zijn geweest. Er is veel gespeculeerd over de volgende stap voor Newey. Ferrari is al lange tijd een bewonderaar van de Brit en ook van Aston Martin is bekend dat het een aanbieding heeft gedaan om de meest succesvolle F1-ontwerper aller tijden in te lijven. 

RacingNews365 kon ook exclusief onthullen dat Williams met Newey gesproken heeft om zijn carrière te daar te vervolgen. Als onderdeel van de ontbinding van zijn Red Bull-contract kan Newey vanaf april 2025 voor een nieuw team gaan werken, als hij dat wil. De auto's van 2025 zullen grotendeels vergelijkbaar zijn met de auto's van 2024,  voordat de chassis- en motorregels voor 2026 worden herzien, wat betekent dat Newey in theorie de ontwikkeling voor een auto van '26 zou kunnen sturen.

Guenther Steiner sprak in Miami exclusief met RacingNews365, onder meer over zijn verbazing over het feit dat Adrian Newey mogelijk vanaf 2025 voor een nieuw Formule 1-team kan werken. Dat is iets wat Steiner niet begrijpt: "Wat mij verbaasde, is dat hij volgend jaar al voor een ander team kan gaan werken. Ik denk dat we daar allemaal verbaasd over zijn."

"Red Bull heeft een goede auto voor 2025, met of zonder Adrian. Zal hij in 2025 een andere auto hebben als hij in '25 bij een team gaat werken? Nee. Op de korte termijn, dat is wat ik altijd zie in de F1, staat heel duidelijk op papier wat er gebeurt en op de middellange tot lange termijn gaat het erom wie over twee of drie jaar op welke plaats staat. Dat is wat er nu nodig is in de Formule 1, met de investeringen en je mensen, omdat alles zo op de lange termijn is gericht," aldus Steiner.

Naar Ferrari?

Ferrari heeft al vaker laten blijken geïnteresseerd te zijn in de diensten van Newey. Ook in 2014, aan het begin van het turbohybride tijdperk en op een moment dat Newey zwaar ontevreden was over de slechte Renault-motor, was de Scuderia al geïnteresseerd.

Newey heeft in het verleden wel eens aangegeven niet te willen verhuizen naar Italië, maar toch is de lokroep van Ferrari interessant. Uiteindelijk wil iedereen binnen de sport ooit iets bij de Scuderia hebben gedaan. Steiner vergelijkt het aanstaande vertrek van Newey bij Red Bull dan ook met de aanstaande overstap van Hamilton naar de Scuderia van 2025: "Het is een beetje zoals bij Lewis, dat heeft me wel verrast, maar ben ik geschokt? Nee."

"Adrian zat er al heel lang en het is gewoon één van de dingen die begin dit jaar zijn gebeurd. Ik ken de details niet, maar misschien is er wat wrijving ontstaan. Hij heeft gewoon besloten van: 'ik wil iets anders doen voordat ik met pensioen ga'. Hij is nog steeds goed. Ik zou denken dat hij op dit moment wel zou passen, maar ik weet niet in welke rol", voegt Steiner eraan toe.

"Ik weet niet of hij het hele jaar wil werken, of dat hij alleen maar een conceptidee en dergelijke wil geven, maar ik denk dat Fred (Vasseur) ervoor zou zorgen dat hij daar zou passen. En natuurlijk zou het voor allebei heel gaaf zijn om met Lewis samen te werken," zo sluit Steiner af.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez