Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Haas heeft alles te danken aan Ferrari: "Anders hadden we het eerste seizoen niet overleefd"

De samenwerking tussen Red Bull en zusterteam Visa Cash App RB roept vragen op bij de andere teams, en daar moet in de toekomst een oplossing voor komen, zegt voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner in een interview met RacingNews365.

Steiner Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De voormalig teambaas van Haas, Guenther Steiner, heeft zich uitgesproken over de vragen die er binnen andere teams zijn ontstaan over de samenwerking tussen Red Bull en het zusterteam Visa Cash App RB. Vorig seizoen liet onder andere de CEO van McLaren, Zak Brown, zich al uit in de media over deze kwestie: "Ik denk dat deze samenwerkingen juist voor ongelijke kansen zorgen. De fans verwachten het niet, dus de FIA moet er echt wat aan doen", zo liet hij destijds weten aan Sky Sports.

Dit seizoen heeft RB zoveel mogelijk onderdelen (zover de reglementen toestaan) van de regerend wereldkampioen overgenomen. Brown is van mening dat dit niet meer in lijn is met de definitie van een constructeursteam in het huidige tijdperk van de budgetcap. "De definitie van een constructeur is iemand die zijn eigen intellectuele eigendom ontwikkelt. Ik denk dat de sport naar een gelijk speelveld is gegaan. A-B-relaties en mede-eigendom van twee tams op een gelijk speelveld, dat is niet wat de fans verwachten. De FIA moet hier iets aan doen", zei hij toen.

Haas had het niet overleefd zonder Ferrari

De voormalig teambaas van Haas, Guenther Steiner, kan zich wel in de opmerkingen van Brown vinden. Desondanks is Haas zelf een klantenteam van het team van Ferrari, en koopt al jaren onderdelen over van de Italiaanse renstal. Hij durft te beweren dat Haas momenteel niet eens zou bestaan als het team geen samenwerking met de Scuderia zou hebben gehad. Al is hij zich er echter van bewust dat het wellicht tijd is voor verandering in de toekomst.

In een interview met RacingNews365 laat hij het volgende weten over deze samenwerking: "Zonder die relatie was Haas niet zo ver gekomen als dat we nu zijn", legt hij uit. "Naar mijn mening hadden we het eerste seizoen niet overleefd. Het was heel belangrijk."

"Die relatie is anders dan de samenwerking van Red Bull en RB"

Toch begrijpt de Italiaan dat er iets binnen de sport moet veranderen. "Het is duidelijk dat, met de richting waar de Formule 1 nu naartoe gaat, er een richting moet komen waarbij besloten wordt er wat aan te doen. Ik begrijp Zak's positie en waar hij om vraagt heel goed. Hij stelt dit aan de orde voor de toekomst van de sport op de lange termijn."

De Haas/Ferrari-samenwerking is bovendien niet te vergelijken met die van Red Bull en RB, volgens Steiner: "De relatie tussen twee teams van dezelfde eigenaar is anders dan de relatie tussen Haas en Ferrari. Voor de toekomst, als de sport er goed voor staat, moeten er misschien veranderingen komen in de bedrijfsmodellen in het algemeen."

"Formule 1 is een beetje anders dan andere sporten en we mogen niet vergeten wat Red Bull de sport heeft gebracht toen het in moeilijkheden zat, dus daar moet ook respect voor zijn. Maar als de sport zich blijft ontwikkelen zoals nu, zal er een natuurlijke manier zijn om dat probleem op te lossen", zo sluit hij af.

Ook interessant:

Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten

De balans opmaken? Een lastige opgave, maar één ding lijkt zo klaar als een klontje. Verstappen en Red Bull staan er extreem goed voor, toch Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk?

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China