Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

Sterke openingsrace VeeKay in derde IndyCar-seizoen

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is sterk begonnen aan zijn derde IndyCar-seizoen. Nadat hij zich als vierde had gekwalificeerd kwam hij als zesde over de finish.

Veekay St Petersburg
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Rinus VEEKAY PR/Ed Carpenter Racing

Het was voor IndyCar-begrippen, of beter gezegd voor St. Petersburg-begrippen een uiterst gemoedelijke race in de straten van Florida. De race kende slechts één neutralisatie en die viel precies goed voor Rinus VeeKay. Ed Carpenter Racing rekte zijn eerste stint namelijk net iets te lang, waardoor hij veel tijd en plaatsen verloor, maar toen hij uiteindelijk een pitstop maakte voor nieuwe harde banden, volgde niet veel later een caution vanwege een crash van één van de rookies.

VeeKay kon zodoende weliswaar achteraan aansluiten, maar met veel minder grote gaten ten opzichte van zijn voorgangers, waarvan een groot deel sowieso nog moest stoppen. Toen alle mensen hun eerste pitstops hadden gemaakt en alle vroege stoppers al binnen waren gekomen voor een tweede pitstop, lag VeeKay plots aan de leiding.

Een fraaie staaltje banden- en brandstofmanagement maakte dat hij zijn tweede pitstop lang uit kon stellen, zonder daarbij veel tijd te verliezen. Hij viel terug tot het randje van de top tien, maar toen de resterende tweestoppers ook nog een keer binnen waren gekomen, lag VeeKay vierde.

Extra hindernissen voor VeeKay

Alsnog was de Nederlander, woonachtig in Fort Lauderdale, Florida, genoodzaakt brandstof te sparen, waardoor hij de eindsprint naar de finish niet vol aan kon zetten. Zodoende zag hij Will Power en Romain Grosjean nog aan zich voorbij komen om uiteindelijk dus beslag te leggen op P6.

Direct na de finish viel zijn auto stil, zo krap zat hij qua brandstof en het feit dat zijn drinksysteem haperde, maakte zijn prestatie des te knapper. VeeKay toonde zich tevreden: "Natuurlijk is de zesde plaats achteruitgang als je als vierde bent gestart, maar gezien het verloop van de race was het een goede eindklassering. Ik ben tevreden met het resultaat.

De overwinning ging naar voormalig V8-supercars-grootheid Scott McLaughlin namens Team Penske. Hij pakte de poleposition én de overwinning en werd op het podium geflankeerd door Ganassi-coureur Alex Palou en Will Power van Penske. Romain Grosjean kwam als vijfde over de meet. De volgende IndyCar-afspraak staat gepland voor over drie weken. Dan landt het circus voor de eerste ovalrace van het jaar op de Texas Motor Speedway.

Ook interessant:

Hamilton krijgt het zwaar en moet niet alleen Verstappen van zich afschudden

In de nieuwste RN365-podcast bespreken we het gedwongen vertrek van Michael Masi en oordelen Viaplay-expert Tom Coronel en F1-expert Ruud Dimmers dat Hamilton het zwaar gaat krijgen met Verstappen, maar ook met anderen. Beluister de nieuwste aflevering hieronder.

5 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365-podcast Verstappen wordt in stijl drievoudig wereldkampioen Formule 1