Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Stevige kritiek op Red Bull vanwege behandeling coureurs

Ondanks de goede prestaties van Liam Lawson in de laatste races, besloot Red Bull toch om Yuki Tsunoda en de geblesseerde Daniel Ricciardo bij AlphaTauri onder te brengen in 2024. Johnny Herbert heeft daar zo zijn bedenkingen bij.

Lawson Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is inmiddels een bekend verhaal geworden: Daniel Ricciardo brak zijn pols in Zandvoort, waarna Liam Lawson voor hem inviel. De jonge Nieuw-Zeelander zette in de afgelopen races mooie prestaties neer en pakte tijdens de Grand Prix van Singapore, bij de coureurs bekend als de zwaarste race op de kalender, zijn eerste WK-punten. Het riep de vraag op of hij in 2024 geen zitje bij AlphaTauri verdient. Red Bull hield echter vast aan het huidige rijdersduo.

Johnny Herbert, zelf van 1989 tot en met 2000 actief in de Formule 1, begrijpt niets van die beslissing, zo stelt hij in zijn column bij Motorsport Magazine. "Ik ben onder de indruk van de prestaties van Lawson. Het mooiste is dat hij de kwaliteiten bezit om zonder voorbereiding in te stappen en er dan gelijk staat. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda levert ook goed werk af, maar voor mijn gevoel heeft Lawson de controle binnen het team van AlphaTauri al overgenomen. Daarom ben ik het niet eens met de beslissing om hem geen zitje te geven."

Herbert: "Lawson is de toekomst"

Herbert verwijst naar de filosofie van AlphaTauri om zijn woorden kracht bij te zetten. "Het is een juniorenteam dat jong talent verder helpt. Ricciardo is niet de toekomst, Lawson wel. Ik begrijp dat Ricciardo geen eerlijke kans heeft gehad door zijn blessure, maar er was geen 'wow-factor' sinds hij is teruggekeerd in de Formule 1. Daarom denk ik dat Tsunoda en Lawson de line-up voor 2024 hadden moeten vormen."

De 59-jarige Engelsman heeft ook kritiek op hoe er wordt omgesprongen met de positie van Sergio Perez. Het stoeltje van de Mexicaan staat, ondanks een contract tot eind 2024, flink onder druk. "Ik begrijp niet waarom Helmut Marko iets zou zeggen over de situatie van Perez, die het momenteel op moet nemen tegen Max Verstappen. Marko zou hem moeten steunen en ik zie geen reden om Perez ergens midden in het seizoen te vervangen. Hij heeft races gewonnen en verdient respect."

"Naast Verstappen ziet Perez er niet uit als een potentiële wereldkampioen, maar waarom zou Red Bull volgend jaar een andere coureur moeten kiezen", vraagt Herbert zich hardop af. "In de kwalificatie zit Perez te ver achter Verstappen, maar over het algemeen zijn zijn races van een hoger niveau. Ik zie niemand hem vervangen, tenzij een coureur als Charles Leclerc op de markt komt. Er is buiten Ricciardo nu geen voor de hand liggende keuze. Lawson had in 2025 wellicht gepromoveerd kunnen worden als hij volgend jaar voor AlphaTauri zou rijden, al hebben we eerder gezien dat dat snel fout kan gaan."

Ook interessant:

Alles wat je moet weten over de 'toetreding' van Andretti tot de Formule 1

F1-journalist Aaron Deckers en RacingNews365 F1-host Joris Mosterdijk vertellen je alles over het nieuws omtrent Andretti. De FIA gaf het team groen licht voor de toetreding tot de Formule 1, maar er is nog niets zeker. Waarom? Deckers verklaart in de onderstaande video.

Praat mee!

Viaplay
x
Vasseur Ferrari-teambaas zeer positief: "Dan kunnen we elk weekend met Red Bull vechten"