Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2022

Stewards doen FIA oproep tot wijzigen regels na kwalificatiechaos in Azerbeidzjan

Na een overtreding van Haas in de kwalificatie in Bakoe omtrent Artikel 34.8, die uiteindelijk niet bestraft werd, stellen de stewards voor om deze specifieke regel te herzien.

Baku pitlane
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Na een incident in de kwalificatie tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan geven de stewards de suggestie om een regel wijziging door te voeren. Mick Schumacher, Kevin Magnussen en Haas werden na afloop van de kwalificatie op het matje geroepen door de stewards.

Schumacher en teamgenoot Magnussen zouden, nadat de kwalificatie met nog 2 minuut 30 op de klok op chaotische wijze werd hervat na een rode vlag door de crash van Lance Stroll, de pitstraat in een andere volgorde hebben verlaten als dat ze binnen kwamen in de fast lane, waardoor ze artikel 34.8 van de Formula One Sporting Regulations overtraden.

De stewards lieten in een FIA document weten de Haas-coureurs niet te bestraffen. "De stewards erkennen dat de opstelling van de pitgarage van Haas (deze is de laatste in de rij, red.) het onmogelijk maakte voor de auto's van Haas om zich correct op te stellen in de fast lane gezien het aantal auto's dat daar al stond."

Op de foto hieronder is te zien hoe de twee Haas-bolides zich niet in de rij kunnen voegen.

			© XPB
	© XPB

Stewards bevelen de FIA aan om de regel te onderzoeken

Zowel Schumacher als Magnussen wilden de fast lane betreden om zo ver mogelijk naar voren in de rij te staan met nog tweeënhalve minuut op de klok, maar konden dat simpelweg niet omdat Mercedes en AlphaTauri aan het einde van de pitstraat al klaarstonden om het circuit te betreden; voor de garage van Haas.

De Haas-coureurs waren daardoor genoodzaakt te wachten totdat alle auto's voorbij waren voordat zij dan eindelijk naar buiten konden. Dat deden ze vervolgens dus in de verkeerde volgorde. Ondanks het feit dat ze de regels overtraden, hebben beide auto's de pitstraat op een "veilige manier" verlaten, aldus de stewards. Daarbij erkennen ze dat het "extreem moeilijk al dan niet onmogelijk" was voor het team.

De stewards bevelen de FIA aan deze specifiek regel te onderzoeken en eventueel te herzien aangezien een bijna identiek incident ook al voorkwam bij Williams tijdens de GP van Mexico in 2021, toen overigens ook geen straffen werden uitgedeeld.

Ook interessant:

Ontketende Verstappen heeft Ferrari-drama niet nodig

In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op de GP van Azerbeidzjan. We bespreken onder andere Ferrari’s drama, de dominantie van Max Verstappen en de porpoising-problemen van Mercedes. Beluister de nieuwe podcast hieronder.

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking F1 zet streep door de vierde race van 2023