Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jackie Stewart

F1-legende: "Geen reden waarom vrouwen geen F1 kunnen rijden"

Sir Jackie Stewart is van mening "dat er geen reden is waarom een vrouw niet in de Formule 1 zou kunnen zitten" en dat een grotere deelname aan karting een belangrijke opstap is naar een meer diverse F1.

F1 Academy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is de laatste jaren een terugkerend thema in de Formule 1. Wanneer komt er weer een vrouwelijk coureur in de koningsklasse van de autosport? De laatste vrouw die dat voor elkaar kreeg was Giovanna Amati in 1992. Sindsdien is het meest gehoorde argument voor het ontbreken van een vrouwelijke coureur dat het fysiek vrijwel onmogelijk zou zijn. Volgens F1-legende Sir Jackie Stewart is dat echter onzin en is er in de huidige tijd geen enkele reden meer waarom vrouwen niet in de F1 kunnen rijden.

In een speciale editie van de podcast van RacingNews365.com gaat de drievoudig F1-kampioen in op het onderwerp. Volgens de Brit is er de laatste jaren een verbeterde toegang en zijn er meer kansen ontstaan voor vrouwen in de motorsport. Series zoals F1 Academy, en daarvoor W-Series, hebben ervoor gezorgd dat jonge vrouwelijke coureurs zich beter kunnen profileren, maar een opvolger van Amati is er nog altijd niet gekomen.

Op de vraag wat hij vindt van het feit dat F1-coureurs steeds jonger worden, richtte Stewart zich op de groei van de kartsport om deze te gebruiken als een lens om de deelname van vrouwen aan de autosport te bespreken: "Karten is zo populair geworden en zo beschikbaar, maar nog steeds erg duur. Ik vind dat we vrouwen in de Formule 1 moeten hebben. Er is geen reden waarom een vrouw niet in de Formule 1 zou kunnen rijden. Helemaal niet. Het heeft niets te maken met lichaamsbouw of iets anders, maar ze gaan niet zo vaak karten als jongens dat doen.

"Maar als we meer vrouwen hadden, meisjes die doen wat de namen die je net noemde, die bij McLaren binnenkwamen (Lando Norris en Lewis Hamilton red.), dan was dat allemaal via de kartsport. En Lewis Hamilton, zijn vader, had vier banen om het geld bij elkaar te krijgen dat hij nodig had om de wereld rond te gaan en de meervoudig wereldkampioen te worden die hij is geworden, allemaal dankzij het karten", aldus de wereldkampioen van 1969, 1971 en 1973.

'Waarom geen wereldkampioen'

Eén van de grootste hindernissen voor vrouwen die de autosportladder willen beklimmen, is financiering en sponsoring. Zoals Stewart al aangaf, blijft karten duur, ook al is het als startpunt is gemakkelijker en toegankelijker geworden.

"Ik denk dat we een groei hebben doorgemaakt die heel zichtbaar is, het is een realiteit." Maar Stewart benadrukte ook dat een bredere deelname van vrouwen in de autosport, en met name in de racerij zelf, nooit werkelijkheid zal worden als vrouwen niet in staat zijn om in grotere mate dan nu het geval is in de sector te komen.

"We zien nu het potentieel van vrouwen binnenkomen, maar het zal nooit sterk worden als de vrouwen niet meer meedoen," aldus Stewart. De jongens willen dolgraag in auto's rijden, zij (de vrouwen red.) worden steeds meer en meer aangetrokken door de kartsport. Het is duur, maar er is geen enkele reden waarom een van hen geen volwaardige Formule 1-coureur zou kunnen worden. En wie weet, waarom geen wereldkampioen."

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappens 'laatste stap' Verstappen weet in ieder geval wat hij NIET wil