Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Stewart: 'Max Verstappen is nu al van wereldniveau'

Max Verstappen is ook dit Formule 1 seizoen weer nadrukkelijk in het nieuws. De meeste keren helaas niet vanwege zijn geweldige prestaties maar juist het uitblijven daarvan als gevolg van een haperende auto. Het wakkert de geruchtenstroom in ieder geval flink aan. Toch vindt voormalig F1 wereldkampioen Jackie Stewart dat onze landgenoot gewoon geduld moet hebben.

Tijdens de verregende kwalificatie voor de GP van Italië zag NOS-verslaggever Louis Dekker zijn kans schoon om Jackie Stewart wat vragen te stellen over Verstappen. De jonge Red Bull coureur wordt een gouden toekomst in de Formule 1 voorspeld maar kampt dit seizoen met de ene tegenslag na de andere. Volgens Stewart moet Verstappen gewoon zijn geduld bewaren en heeft hij nu al een ongekend niveau bereikt. Sterker nog, volgens Stewart kan Verstappen zich nu al gemakkelijk meten met enkele grote namen op de grid. "Het niveau van Max zit in de buurt van Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Er zijn maar twintig Formule 1-coureurs. Van die twintig zijn er doorgaans een stuk of zes echt heel erg goed. Van die zes zijn er maar drie uitzonderlijk en doorgaans is er maar één geniaal. Max kan dat worden."

Stewart wijt de ongeduldigheid van Verstappen vooral aan zijn relatief jonge leeftijd. Een proces waar Verstappen alleen maar van kan leren. "Die ongeduldigheid herken ik wel. Het is jeugdige uitbundigheid. Dat verdwijnt vanzelf. Het is een rijpingsproces, het hoort bij volwassen worden. Hij was nog een puppy toen hij debuteerde. En puppy's plassen af en toe op het vloerkleed. Dat leren ze vanzelf af als je ze corrigeert. Ik bedoel: vergeet niet hoe jong hij is. Hij maakt af en toe een foutje, maar dat mag ook. En hij maakt er erg weinig." Ook wat betreft beslissingen over zijn toekomst moet Verstappen gewoon geduld hebben. Volgens Stewart kun je op dit moment nog niet beoordelen welk team in de toekomst de beste papieren heeft. "Wachten. Het is veel te vroeg om te denken aan 2019. Je moet je als coureur focussen op het heden en de toekomst negeren. Max heeft een contract dat hem volgend seizoen aan Red Bull bindt. Dan is het niet handig om opzichtig te flirten met Mercedes of Ferrari. Je moet nog een jaar met elkaar door." "Bovendien: wie zegt dat Mercedes in 2019 nog steeds hét topteam is? Vroeg of laat gaan ze verliezen. Misschien is McLaren over twee jaar onverslaanbaar of bouwt Red Bull de beste auto. Dus je moet nu vooral niet op het verkeerde paard wedden."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi