Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Stoddart onomwonden: "Ferrari in twee weekenden van de tweede plek beroofd!"

Voormalig Minardi Formule 1-teambaas Paul Stoddart zit nooit om een mening verlegen. Hij heeft genoten van de F1-seizoen, maar verfoeid het staartje dat de FIA aan het kampioenschap meegaf. In de ogen van de Australiër heeft men Ferrari van de eerlijk verdiende tweede plek in het WK beroofd.

XPB 1258519 Hi Res
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De laatste Formule 1 Grand Prix in Abu Dhabi was niet bijster boeiend, los van het feit dat er nog een strijd bij de constructeurs plaatsvond om P2. Helaas hebben we daarbij gezien dat Ferrari van die tweede plaats beroofd werd, wéér door ingrijpen van de stewards wat helemaal nergens op slaat.

Het incident tussen Sergio Perez en Lando Norris was in mijn ogen een race-incident. Die vijf seconden tijdstraf, waardoor Ferrari P2 verspeelde, was onterecht. En denk dan ook nog eens terug aan hoe Ferrari beroofd werd door het incident met de putdeksel in Las Vegas... Als ooit iets een gevalletje 'overmacht' was, dan was dat het wel.

Later hoorden we dat alle teams Ferrari een vrijgeleide gunden, behalve Mercedes, daar waar een unaniem besluit nodig was. Om velerlei redenen denk ik dan ook dat Ferrari die tweede plaats verdiende en dat het hen opnieuw werd ontzegd door politiek. En ik haat het als politiek het pure racen verstoort.

Geen politiemannen

Formule 1 moet gaan om authentiek racen met de beste coureurs ter wereld in de beste auto's ter wereld. Daarbij kan de sport prima zonder politiemannen die roepen 'hij deed dit en hij deed dit', om vervolgens de resultaten aan te passen. Kijk ook naar track limits. Geef pas een straf als iemand aantoonbaar tijdwinst boekt door een overtreding. Dat is echt niet bij elke track limit het geval en de stewards zitten er niet voor niks. Die kunnen prima inschatten of en wanneer iemand voordeel haalt uit track limits.

En waar Ferrari die tweede plaats waardig is, is Mercedes dat niet, al is het maar om de simpele reden dat Mercedes, in de personen van zowel Lewis Hamilton als teambaas Toto Wolff, heeft geroepen dat de W14 bij het grof vuil hoort te belanden. Hun commentaren schoten alle kanten op.

En heel simpel. Die Mercedes wás gewoon niet de op één na beste auto van het veld. Soms was de pace van de Ferrari over één ronde niet te evenaren. Steeds weer hadden ze de snelheid in de vrije trainingen en de kwalificatie. Maar dat gezegd hebbende zie ik aan de andere kant ook geen reden waarom Mercedes in 2024 niet weer competitief kan zijn.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust