Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Stroll verklaart waarom hij ondanks twee gebroken polsen gaat racen

Lang was er veel onduidelijkheid over Lance Stroll. Ging hij de GP van Bahrein halen? Hij moest de testdagen namelijk missen vanwege een fietsongeluk. Lang bleef het geheim hoe het nou met hem ging, maar nu doet hij zelf zijn verhaal.

In aanloop naar de testdagen in Bahrein werd duidelijk dat Lance Stroll niet mee zou doen. Hij was namelijk betrokken bij een eenzijdig fietsongeluk, maar wat er precies met de Canadees aan de hand was, dat werd niet bekend gemaakt. We wisten alleen dat hij niet ernstig gewond was, maar verder werd er over de aard van zijn blessure niets gemeld. Langzaam maar zeker kwamen er meer geruchten naar buiten over zijn medische toestand en werd er over twee gebroken polsen gesproken. Daardoor leek zijn deelname aan de GP van Bahrein erg onzeker, maar deze ochtend maakte Aston Martin bekend dat Stroll aankomend weekend toch achter het stuur zal kruipen.

Twee gebroken polsen

In de paddock in Bahrein zocht RacingNews365 Stroll samen met andere media op. Hij vertelt hoe hij op maandag 20 februari onder het mes ging en op donderdag 23 februari zijn gips al werd verwijderd. "Ik voel me goed. Ik heb gisteren in de sim gezeten en ik voel me sterk. We hebben het dag voor dag bekeken. Met dit soort blessures is het altijd lastig te zeggen. Er is nooit een snel antwoord over hoe lang het herstel gaat duren." "Ik ben van mijn fiets gevallen en heb beide polsen gebroken", geeft hij toe. "Daarna ben ik geopereerd aan mijn rechter pols, een kleine operatie. Het was een kleine procedure en daarna draaide het om fysiotherapie en herstel. Er zitten schroeven in. Het is nog niet zeker of die er weer uit gaan komen. De doktoren gaan dat bekijken, het hangt er vanaf." "De eerste paar dagen waren zwaar en toen leek het erop dat het een lastig verhaal ging worden. De laatste vier, vijf dagen werd het elke dag veel beter. Ik heb nog steeds twintig uur tot de eerste vrije training, dus elk uur, elke minuut helpt. In de sim voelde het goed en alle bewegingen ook."

Toestemming

Stroll heeft ondanks de korte periode van 11 dagen tussen zijn operatie en de eerste vrije training dus groen licht gekregen van de doktoren. Gevraagd waarom hij en zijn team zo mysterieus deden over de aard van zijn blessures, zegt Lance dat hij zich alleen op zijn herstel wilde focussen. "De doktoren hebben me toestemming gegeven. Zij hebben er vertrouwen in dat ik kan gaan racen en dat de botten er goed uitzien. Het doet wat pijn, maar het voelt goed genoeg. Het is niets dat ik nog nooit eerder heb gevoeld. Het gaat me in ieder geval niet tegenhouden om te racen." "Het was een privézaak en er was veel gaande. Ik moest geopereerd worden, herstellen en had geen duidelijk antwoord over hoe lang het herstel zou duren. Ik was gewoon gefocust en gemotiveerd om de eerste race te redden. Daar lag mijn focus."

Stroll: "Hier ben ik dan"

Stroll weet dat het een weekend vol pijn wordt, maar benadrukt dat hij nooit achter het stuur van zijn F1-bolide gekropen zou zijn als hij had geweten dat er risico was op meer letsel of als het niet verantwoord was geweest. "In de simulator hebben we het wat zwaarder gemaakt en dat voelde goed. Nadat ik in de auto heb gezeten, weet ik meer. Er is altijd een mogelijkheid dat ik misschien niet kan racen als er complicaties optreden, niets is honderd procent zeker! Misschien val jij wel bovenop me en breek ik al mijn armen", grapt hij tegenover een journalist. "Het voelt alsof ik gewoon normaal kan gaan racen. Natuurlijk zal het iets minder comfortabel zijn, maar zoals ik al zei: het is niets dat me tegenhoudt te racen. Geen erge pijn of iets dergelijks." "Ik wil gewoon elk mogelijkheid om te racen aanpakken. Als ik me fit genoeg voel om te racen, misschien met wat minder comfort, dan ga ik dat gewoon doen. We zijn professionele atleten, soms is niet alles comfortabel." "Als ik vond dat het niet slim was geweest, dat ik risico liep op een zwaardere blessure en dat mijn botten er niet klaar voor waren, dan had ik het niet gedaan. Het is een lang seizoen, 23 races, dus je moet er hier niet per se bij zijn, maar ik voel me goed en de doktoren hebben er vertrouwen in: hier ben ik dan!"

Goede auto

Iets dat misschien een rol heeft gespeeld bij de snelle terugkeer van Stroll, is het feit dat Aston Martin er tijdens de testdagen heel sterk uit zag en door sommige teams zelfs als de grote verrassing wordt gezien. De Canadees merkt dat de sfeer er goed in zit, dus hij hoopt snel in zijn ritme te kunnen komen en dit weekend te kunnen gaan vlammen. "Het is nooit ideaal om de testdagen te missen, dagen in een Formule 1-bolide. Veel dagen in de auto krijgen we namelijk niet buiten de raceweekenden om. Het is niet ideaal, maar het is nou eenmaal zo, ik kan me daar niet meer op focussen. Nu moet ik proberen om in een zo goed mogelijk ritme te komen." "Het ziet er goed uit", wijst hij naar zijn AMR23. "Het hele team heeft er zin in en ik ook. Het was pijnlijk om de testdagen vanaf de bank te moeten kijken, maar de eerste voortekenen zijn goed. Je weet het echter nooit zeker totdat je gaat racen. Ik denk dat we dit weekend een veel beter beeld gaan krijgen." "Ik heb met Fernando Alonso gepraat. Over wat punten waarop hij vond dat de auto beter kon en waar hij en het team deze week aan hebben gewerkt. Hij voelt zich goed, zo vertelde hij me, dus alles klinkt positief", aldus Stroll.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'