Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

'Super-rookie' Piastri tevreden met eerste seizoen: "Altijd inhaalslag nodig"

Het was voor Oscar Piastri een droomdebuut in de Formule 1 afgelopen seizoen. Hij stond twee keer op het podium en won ook nog eens de Sprintrace in Qatar. Dit schept natuurlijk verwachtingen voor 2024. Hoe kijkt de jonge Australiër zelf terug op zijn eerste jaar in de Formule 1?

Piastri Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met onder meer twee keer een podiumplek reed Osacar Piastri in zijn debuutjaar in de Formule 1 naar 97 punten. Daarmee werd hij de één-na-beste debutant in de historie in de Formule 1. Alleen Lewis Hamilton deed het beter in 2007, met 110 punten (oude puntensysteem). Het zegt alles over de stormachtige ontwikkeling die Piastri heeft gemaakt gedurende 2023.

"Ik heb zeker veel geleerd in mijn eerste seizoen, zowel op als naast de baan", zegt Piastri via de website van zijn team McLaren. "Op de baan was het voor mij een spannende nieuwe uitdaging om in een nieuw kampioenschap met een nieuw team tegen veel nieuwe mensen te racen."

"Op het circuit was de grootste uitdaging en de grootste les het leren tegen welke nieuwe coureurs ik moest racen en hoe de voor mij nieuwe circuits zijn. Buiten de baan is het de extra media-aandacht en de betrokkenheid van de fans, die heel anders is dan in de juniorcategorieën", communiceert de 22-jarige Australiër.

"De media is veel intenser dan wat ik eerder heb meegemaakt. Net als het hele schema. 2023 was verreweg het drukste jaar van mijn leven. Leren omgaan met zo lang onderweg zijn was een interessante uitdaging. Het was leuk om veel nieuwe landen en circuits te leren kennen. Ik heb veel nieuwe vaardigheden opgedaan."

Taai

Piastri ondervond afgelopen jaar ook hoe lastig het concept van Sprintraces is, als je op een baan komt die je nog helemaal niet kent. "Ik denk dat er altijd een inhaalslag nodig is als je op een nieuw circuit bent, wat niet voor iedereen nieuw is. Vooral als het een Sprintweekend is", zegt hij.

"Tijdens een Sprintweekend, als het circuit nieuw voor je is, heb je in principe één uur om het circuit te leren kennen. Dus je moet je van tevoren ongelooflijk goed voorbereiden om te proberen zo snel mogelijk dingen te leren als je eenmaal op het circuit bent. Het heeft me gestimuleerd om te proberen zo snel mogelijk op snelheid te komen en het test je vermogen om dingen snel voor elkaar te krijgen. Het is een uitdaging geweest, maar ik ben er een betere coureur door geworden", vindt de Australiër, die in Qatar de sprintrace won.

Afgelopen seizoen leerde Piastri niet alleen veel nieuwe circuits kennen, maar ook de coureurs waar hij week in, week uit mee strijdt op de baan. Eén daarvan is zijn teamgenoot Lando Norris. "Het is altijd een goede leerervaring om te zien hoe verschillende mensen rijden. Het was leuk om Lando dit jaar te leren kennen, zowel op als naast de baan. Ik heb in mijn carrière altijd verschillende teamgenoten gehad en het is altijd interessant om te zien hoe ze dezelfde auto vanuit verschillende hoeken besturen en aanvallen."

"Zien hoe Lando de auto bestuurt, met het team omgaat en hen pusht om beter te worden, is allemaal een goede ervaring voor me geweest en ik heb het gevoel dat ik ervan heb geleerd. Er zijn altijd dingen die je van je teamgenoten kunt leren. Geen enkele coureur zal ooit helemaal hetzelfde rijden als een ander."

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Oscar Piastri

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Vasseur Ferrari van een andere planeet tijdens de testdagen