Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Szafnauer verklaart abrupt vertrek bij Alpine: "Kijk maar naar Mercedes en Red Bull"

Otmar Szafnauer en Alpine gaan na het GP-weekend in België uit elkaar. De Amerikaan legt uit hoe dat komt.

Szafnauer Belgium 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Op vrijdagmiddag, aan het begin van het Belgische GP-weekend, kwam het nieuws naar buiten dat Otmar Szafnauer en Alpine uit elkaar zouden gaan. De Amerikaan was sinds begin 2022 aan het werk bij de Franse renstal, nadat hij overkwam van Aston Martin. Echt veel progressie heeft het team in anderhalf jaar tijd niet geboekt.

Volgens Szafnauer is er meer tijd nodig, maar zijn plannen en de plannen van de grote bazen lagen te ver uit elkaar. Wanneer is de knoop doorgehakt, zo wordt hem in gesprek met onder meer RacingNews365 gevraagd. "Niet lang geleden kan ik zeggen. Mijn mond hou ik verder dicht."

Tijdlijn

Een week geleden was hij er nog van overtuigd dat hij de tijd zou krijgen, maar nu is het dus duidelijk geworden dat er voor hem geen toekomst is bij Alpine. Wat is er veranderd? "We hadden in Hongarije een dubbele DNF. Dat was natuurlijk niet geweldig", lacht hij, alvorens hij ingaat op de interne discussies bij de Franse renstal.

"Wat er echt veranderd is, is dat ik een tijdlijn voor ogen had om het team te veranderen en het beter te maken. Ik vond het realistisch. Ik weet namelijk wat er voor nodig is en heb dat al eens eerder gedaan. Het management bij Renault had een kortere tijdlijn in gedachten. Als je dan geen overeenstemming kan vinden, dan kan je beter uit elkaar gaan."

"Ik denk dat sneller dan 100 races niet realistisch is (om weer mee te strijden om zeges, red.)", vervolgt hij, waarna hij wijst naar de huidige topteams. "Ik val in herhaling. Bij Mercedes duurde het vijf jaar nadat ze een winnend team hadden gekocht. Bij Red Bull duurde het vijf jaar nadat ze Jaguar, een team uit het middenveld, hadden gekocht. Het kost tijd. Dat is nou eenmaal zo."

Szafnauer: "Ik heb de skills"

Maar die tijd kreeg Szafnauer dus niet. Wat nu voor hem? Als het aan de oudgediende ligt, dan blijft hij nog in de sport. Hij hoeft niet tussen de geraniums te gaan zitten, want na de zomerstop zou hij op papier weer aan de slag mogen bij een ander team. Hij gelooft er nog steeds in dat hij een team verder kan helpen.

"Vanaf juli 24 ben ik beschikbaar voor de andere F1-teams. De rest van de wereld kan me nu al inlijven. Ik ben hier (in F1, red.) bekend. Ik denk nog steeds dat ik de skills heb om aan een team te bouwen dat kan presteren. Ik weet hoe het moet, maar dan moet ik daar wel de tijd voor krijgen. Als iemand de skills nodig heeft, dan blijf ik 'wel hangen'", aldus Otmar.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"