Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Team Verstappen aangewezen als topfavoriet: 'Met de buitengewone Newey kan Red Bull het verschil maken'

Voormalig coureur Riccardo Patrese denkt dat Red Bull dit jaar het verschil kan maken bij het ontwerpen van de nieuwe generatie Formule 1-bolides. Met Adrian Newey als meesterbrein achter de RB18 loopt de Oostenrijkse renstal een stapje voor op de concurrenten.

Komend seizoen veranderen de Formule 1-bolides volledig. De nieuwe technische reglementen zorgen voor een enorme uitdaging, waarbij vanzelfsprekend de ontwerpers van de auto's een onmisbare schakel zijn. Elk F1-team heeft zeer getalenteerde ontwerpers in dienst, maar de meest bekende werkt voor Red Bull: Adrian Newey. De bolides ontworpen door Newey zijn tot nu toe goed geweest voor meer dan 150 Grand Prix-overwinningen, tien constructeurskampioenschappen en zeven coureurskampioenschappen. Waaronder natuurlijk die van Max Verstappen in 2021. Riccardo Patrese verwacht veel van Newey, die de winnende Williams-bolide ontwierp waarmee Patrese tweede werd in de coureursstand van 1992 en teamgenoot Nigel Mansell kampioen werd. "Ik zou zeggen dat hij echt beslissend is", zegt de voormalig coureur in gesprek met La Gazzetta Dello Sport . "Dat heeft hij in mijn ogen al zijn hele carrière laten zien. Hij beschikt over de capaciteit om van de kleinste details van de nieuwe reglementen te profiteren."

Red Bull-ontwerper Newey een 'buitengewoon persoon'

De resultaten van Newey spreken volgens Patrese al voor zich. Doordat Red Bull beschikt over een van de meest succesvolle ontwerpers aller tijden, hebben ze een voorsprong op concurrenten als Mercedes en Ferrari. "Om te beschikken over een buitengewoon persoon en ontwerper zoals Newey, dat kan zomaar het verschil gaan maken." In het hybride tijdperk waren de Red Bull-bolides op 2021 na niet snel genoeg om een gooi naar het wereldkampioenschap mee te doen. Dit kwam niet per se door het ontwerp van de bolides, maar voornamelijk door de performance van de Renault- en Honda-krachtbronnen. Op circuits waar motorvermogen een minder bepalende factor was, werd vaak duidelijk dat Newey het zeker nog in zich heeft om een topbolide te ontwikkelen. Alle door Newey ontwerpen bolides in het hybride tijdperk hebben minstens twee Grands Prix gewonnen (met uitzondering van de RB11 in 2015, red.) en in 2014, 2016, 2020 en in 2021 werd Red Bull tweede in de constructeurskampioenschap. Het nieuwe tijdperk in de Formule 1 zal een enorme kans bieden voor de Oostenrijkse renstal, ook omdat het er op motorisch gebied erg nu beter uitziet bij het team van Verstappen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"