Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Teambaas op de bres voor De Vries: "Drie jaar nodig om F1 te begrijpen"

De prestaties van Nyck de Vries liggen eigenlijk al het hele seizoen onder een vergrootglas. De vertrekkende teambaas zou nieuwe coureurs in de Formule 1 het liefst enkele jaren gunnen om het reilen en zeilen in de koningsklasse van het racen onder de knie te krijgen.

Hoe lang blijft Nyck de Vries in de Formule 1? Die vraag werd de afgelopen maanden veelvuldig gesteld. De Nederlander rijdt dit jaar in bij AlphaTauri, maar is er nog niet in geslaagd om punten te pakken. Volgens teambaas Franz Tost is dit echter ook niet zo eenvoudig. "Nyck de Vries is ervaren. Hij werd drie jaar geleden wereldkampioen in de Formule E, hij won in de Formule 3 en werd kampioen in de Formule 2. Hij is in zijn eerste jaar in de Formule 1 en dat is niet makkelijk", zegt Tost tegen onder meer RacingNews365 tijdens een sponsorpresentatie. Zelf weet hij wat daar de reden van is, zo zegt Tost. "Hoe dat komt? Kijk naar Oostenrijk dit weekend. We hebben alleen de eerste vrije training en dan moeten we al kwalificeren voor de race, omdat het een sprintrace-weekend is. Dat maakt het erg moeilijk voor jonge coureurs. Nyck weet dat hij moet presteren, hij zat in de Formule 2 en Formule 3. Maar Formule 1 is een ander verhaal, dat gaat veel sneller." "Voor de kwalificatie wil je weten waar je moet rijden, hoeveel grip is er, hoe de zon staat, wat de temperatuur van de baan is, waar de wind vandaan komt", haalt Tost enkele zaken aan. "Dat maakt het lastig. Als je dan kijkt naar het middenveld dan kun je met honderdsten van een seconde enkele posities verliezen. Daarom is het allemaal niet zo makkelijk, maar het is wel een uitdaging. Coureurs moeten hier doorheen en ervan leren."

Tijd geven

Tost ziet het liefst dat coureurs de tijd krijgen om te wennen aan de Formule 1, zoals ook Yuki Tsunoda dat heeft gedaan. "Yuki is een jonge, zeer jonge coureur en we moesten hem de filosofie leren van de Formule 1. Vergeet niet dat hij uit Japan kwam en dat is een compleet andere cultuur dan de Europese. Hij kwam vier jaar geleden naar de Formule 3.", geeft Tost aan over Tsunoda, die in 2021 debuteerde in de Formule 1 bij AlphaTauri. "Naar mijn mening heeft een coureur drie jaar nodig om de Formule 1 te begrijpen. Het is veel complexer en moeilijker dan mensen zich voor kunnen stellen. Het gaat niet alleen om het racen, maar ook alle randzaken er omheen zoals marketing. Formule 1 is veel complexer geworden."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje