© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Terug naar 2014: de briljante Formule 3-klas met Max Verstappen

12 aug. 2018 16:00 René Oudman 0 reacties
Sommige jaren leveren goede wijnen op, andere jaren zijn goed voor de rozen. Ook komen er jaren voorbij, waarin geweldige coureurs opstaan. In het kader van de verjaring van Max Verstappens entree bij Red Bull kijkt Racingnews365 terug naar het Formule 3-seizoen van 2014.

Wie destijds keek, kan bevestigen: de F3-klas van vier jaar geleden bulkte over van het talent. Races waren meestal bloedspannend, de garantie dat er meerdere Formule 1-sterren van de toekomst aan de start stonden was daar. Vanuit Nederlands oogpunt werd de juniorklasse natuurlijk extra in de gaten gehouden, omdat Verstappen junior zijn eerste seizoen in de autosport afwerkte.

Zo nu en dan komt er een jong talent naar voren, waarvan de prestaties gebagatelliseerd worden. De coureur in kwestie zou in een niet al te sterk kampioenschap de titel hebben veroverd, of het deelnemersveld was volgens criticasters te karig. Een blik op de F3-lijst van 2014 werpende, blijkt dat Verstappen en consorten een gigantische kluif aan elkaar hadden.

Menigeen weet zich waarschijnlijk de kampioen van het jaar nog wel te herinneren: huidig Force India-coureur Esteban Ocon raasde mede dankzij negen overwinningen naar de kroon. De Fransman hield 67 punten meer dan Verstappen over. De Nederlander werd overigens derde, dus geen vicekampioen, zoals sommigen weleens denken.

Hij werd slechts achtste, maar kan op dit moment zonder twijfel worden aangemerkt als een van de beste coureurs ter wereld. De Zweed Felix Rosenqvist, een manusje van alles, moest in 2014 teammaat Lucas Auer voor zich dulden. De laatstgenoemde is het neefje van tienvoudig Grand Prix-winnaar Gerhard Berger, de Oostenrijker kwam kort achter Verstappen op de vierde plaats in de eindrangschikking terecht. Auer rijdt tegenwoordig in de DTM, Rosenqvist is een vooraanstaand figuur in de Formule E.

Tekst gaat verder onder foto

Onder het geweld van Ocon en Verstappen gingen ze gebukt, maar het Italiaanse duo Antonio Giovinazzi en Antonio Fuoco heeft in de tussentijd stappen gezet op de autosportladder. De tweede Antonio rijdt tegenwoordig met wisselend succes in de Formule 2, de eerste Antonio heeft zijn Grand Prix-debuut al mogen maken. Giovinazzi is bovendien topkandidaat voor een Sauber-zitje in 2019 en zou daarmee de derde promovendus uit de succesvolle F3-klas van 2014 worden.

Jordan King rijdt tegenwoordig in de IndyCars en doet dat bij tijd en wijle zeer verdienstelijk, Nicholas Latifi heeft zich een carrière laten kopen door zijn steenrijke vader. Ed Jones moest in 2014 vier F3-raceweekends laten schieten en kwam mede daardoor niet verder dan een dertiende plaats in de eindstand, maar wie de onder de Emiraatse vlag rijdende coureur huis heeft zien houden in de IndyCars, weet waartoe hij in staat is. Jones werd vorig jaar als rookie(!) derde in de Indianapolis 500.

De eerste race van het jaar werd overigens niet gewonnen door Verstappen of Ocon, of één van de bovengenoemde talenten. De uiteindelijke nummer twee van het kampioenschap zegevierde in de ouverture op zijn thuisbaan Silverstone: Tom Blomqvist. Voor de Brit heeft er nooit een vervolg ingezeten, hij is via de DTM in de Formule E terechtgekomen. Desalniettemin was de zoon van de Zweede rallylegende Stig Blomqvist een van de smaakmakers van het F3-seizoen 2014.

Overige rijders die deelnamen aan het bijzonder Formule 3-seizoen: Jake Dennis (nu simulatorrijder Red Bull), Gustavo Menezes (succesvol in WEC), Santino Ferrucci (geschorste veelpleger), Tatiana Calderón (ontwikkelingsrijdster Sauber), Roy Nissany, Sergio Sette Camara en Sean Gelael (Formule 2-coureurs).

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen