Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Terug naar 2014: toen Vettel een jonge, nieuwe teammaat kreeg

Na vier seizoenen samenwerking komt er na dit jaar een einde aan het duo Sebastian Vettel-Kimi Raikkonen. De 38-jarige Fin is bij Ferrari de deur gewezen ten faveure van Charles Leclerc. De vorige keer dat Vettel een ervaren teamgenoot verloor en een jonge stalmaat rijker was, zal de Duitser niet gauw vergeten.

Tijdens het seizoen 2013 laat de dan 37-jarige Mark Webber weten dat het voor hem genoeg is geweest. De Australiër hangt zijn helm aan het einde van het jaar aan de wilgen en zodoende komt er een plaatsje vrij bij Red Bull Racing.

Zoals Red Bull tot dan toe eigenlijk nog maar één keer écht heeft gedaan, wordt er bij Toro Rosso gezocht naar een opvolger. Destijds zijn Jean-Éric Vergne en Daniel Ricciardo de rijders van de opleidingsstal. Ricciardo heeft de leiding van Red Bull overtuigd dankzij zijn waanzinnige kwalificatiesnelheid en mag voor 2014 aansluiten bij het hoofdteam. Vettel is dan regerend viervoudig kampioen - alle van de vier meest recente kampioenschappen zijn naar de Duitser gegaan. Met het nummer één op de neus wordt 2014, het jaar van de grote reglementswijzigingen, gestart. Meteen in de allereerste kwalificatie gaat Vettel nat: waar hij blijft steken in Q2 en met een dertiende plaats genoeg moet nemen, doet Ricciardo tot het einde mee voor de pole. De Australiër legt het nipt af tegen Lewis Hamilton en wordt tweede. De kwalificatiesessie op het Albert Park Street Circuit is opmaat voor een seizoen waarin Ricciardo Vettel alle hoeken van het circuit laat zien. De Duitser hobbelt hopeloos achter de feiten aan, waar de Australiër meermaals het maximale uit de RB9 haalt. Drie keer klinkt het Australische volkslied aan het einde van een Grand Prix, Vettel komt niet verder dan één tweede plaats. Vettel is in 2014 geen schim van zichzelf, snapt er helemaal niets van waarom de Red Bull niet doet wat hij wil - zoals in de afgelopen vier seizoenen wél het geval was. Het verliezen van de strijd met Ricciardo kruipt in zijn mentale gestel en meer dan eens komt Vettel nogal verloren over in de paddock. Aan het einde van het jaar is Ricciardo dé nieuwe ster binnen Red Bull Racing en neemt Vettel de benenwagen. De viervoudig wereldkampioen praat al tijden met Ferrari, maar besluit mede vanwege de verhoudingen binnen Red Bull eens een overstap naar de Italiaanse stal te wagen. Het seizoen waarin Vettel het te stellen kreeg met een nieuwe, jonge teamgenoot gaat de boeken in als eentje die hij heel snel zal willen vergeten. Kan Vettel genoegdoening halen voor 2014 in eenzelfde situatie met Leclerc, volgend jaar?

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"