Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Terugblik: de laatste titel van Honda in de Formule 1

Red Bull wil in 2019 met Honda voor de wereldtitel gaan. Waar de laatste titel voor het team uit Milton Keynes stamt uit 2013, moet Honda aanzienlijk verder terug in de tijd. In 1991 ging Ayrton Senna, aangedreven door de Japanse pk's, met de titel aan de haal.

We spreken over het jaar 1991, ruim zevenentwintig jaar geleden. Honda is al jarenlang motorleverancier van McLaren en bepaald niet zonder succes. De legendarische Ayrton Senna boekte in '88 met de Honda-motor achterin de MP4/4 zijn eerste wereldtitel, een jaar nadat Honda reeds zegevierde met Williams en Nelson Piquet.

Het zijn geweldige jaren voor McLaren-Honda. In 1989 volgt Prost Senna namens datzelfde McLaren op als wereldkampioen, waarna een jaar later de Braziliaan weer 'orde op zaken stelt'. De hoogtijdagen van Honda in de Formule 1 zijn tegelijkertijd de hoogtijdagen van de rivaliteit tussen Prost en Senna, maar qua titelkansen heeft McLaren daar niet onder te lijden. McLaren-Honda weet de zegereeks dus ook na de decenniumwisseling voort te zetten. In 1991 gaat Senna op voor zijn laatste titel. Hij begint de campagne goed met vier zeges uit evenzoveel races, maar daarna is het Williams-Renault dat op stoom komt, met name Nigel Mansell, die drie races op rij wint. Het is op pas 11 augustus dat Senna voor het eerst weer het zwart-wit-geblokt als eerste ziet. Nee, de combinatie McLaren/Honda was niet meer zo dominant als enkele jaren daarvoor, maar de drie-eenheid met Senna als derde schakel gaat nog wel met de titel aan de haal, mede doordat Mansell in de eerste drie races uitviel. De opgelopen achterstand was toen al te groot. In 1992 is het wél raak voor Williams, waardoor voor het eerst sinds jaren een niet-Honda aangedreven auto de titel pakt. In 1993 doet Honda een stapje terug en levert het alleen nog Mugen-Honda motoren aan het kleine Footwork. Onder de noemer Mugen blijft Honda in de jaren '90 actief in de Formule 1, om in 2006 als volwaardig fabrieksteam aan de start te verschijnen. De laatste Honda-overwinning stamt uit dat jaar, toen Jenson Button ietwat verrassend de Grand Prix van Hongarije won. Krijgt de aimabele Brit volgend jaar een opvolger? Max Verstappen? Pierre Gasly misschien? Krijgt Ayrton Senna een opvolger? We zullen het zien.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi