Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2023

Tientallen F1-miljoenen staan op het spel tijdens GP-weekend Abu Dhabi

Er staan nog miljoenen dollars op het spel voor sommige Formule 1-teams tijdens het Grand Prix-weekend in Abu Dhabi. We zetten de battles op een rijtje.

Abu dhabi circuit
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De coureurs- en constructeursstitel mogen dan al vergeven zijn, er staan nog steeds grote geldbedragen op het spel voor een aantal teams tijdens de laatste race in Abu Dhabi. RacingNews365 zet de grootste, nog te beslissen battles voor het weekend op een rijtje.

Mercedes vs. Ferrari - P2 in het constructeurskampioenschap

Het grootste gevecht dat aankomend weekend beslist gaat worden, moet toch wel de strijd om de tweede plek in het constructeurskampioen zijn. Ferrari en Mercedes strijden voor deze tweede plaats, waar Ferrari met 388 punten een kleine vier punten achterstand op het team uit Brackley heeft (392 punten). De Scuderia is bezig aan een opmars sinds het begin van de tweede helft van het seizoen, terwijl de vorm van Mercedes enigszins gestagneerd is.

Er zijn zowel voor- als nadelen die kleven aan een hogere klassering in het kampioenschap. Het grootste voordeel is natuurlijk het voor hand liggende prijzengeld: de tweede positie levert zo'n 10 tot 15 miljoen dollar meer op. Aan de andere kant heb je als je als derde eindigt, meer windtunnel- en CFD-tijd om te kunnen ontwikkelen.

Bekijk de voortgang van de twee teams in de grafiek hieronder.

McLaren vs. Aston Martin - P4 in het constructeurskampioenschap

Als je Aston Martin aan het begin van het seizoen had verteld dat ze de seizoensfinale in zouden gaan met een kans op de vierde plaats in het klassement, dan had het in Silverstone gevestigde team die kans graag aangegrepen.

De AMR23 kwam snel uit de startblokken. Een gemotiveerde Fernando Alonso reed het team naar zes podiumplaatsen in de eerste acht races, voordat de ontwikkeling stagneerde en het team halverwege het seizoen steeds verder terugviel.

McLaren was daarentegen het team dat de meeste sprongen voorwaarts maakte, met de MCL60, die van een vergeten kindje in het middenveld uitgroeide tot de op één na snelste wagen achter Red Bulls RB19. Ondanks dat langzame bochten nog steeds een zwak punt zijn voor het team uit Woking.

Op weg naar Abu Dhabi heeft McLaren 284 punten tegenover de 273 punten van Aston Martin, een voorsprong van elf punten.

Gelukkig voor Aston lijkt Lance Stroll wat vorm te hebben gevonden aan het eind van het seizoen, met 26 behaalde punten in de laatste vier races, waaronder een paar vijfde plaatsen in Brazilië en Las Vegas. In de 14 races daarvoor, inclusief de sprints, had hij sinds Azerbeidzjan slechts 27 punten gescoord. Er kan dus nog van alles gebeuren in Abu Dhabi.

Waar vier strijden om één been... - P7 in het constructeurskampioenschap

Naast Red Bull is Alpine op de zesde plaats het enige andere team waarvan de uiteindelijke eindpositie al voorafgaand aan de laatste GP van 2023 bekend is. Het team heeft 120 punten en staat 153 punten achter Aston Martin en 92 punten voor Williams op de zevende plaats.

Het team van James Vowles leidt een vierstrijd om de zevende plaats, op papier tenminste. Op dit moment heeft Williams 28 WK-punten, gevolgd door AlphaTauri met 21, Alfa Romeo met 16 en Haas met 12. Gezien het feit dat Alfa Romeo en Haas samen 11 punten hebben gescoord in de 13 races sinds Oostenrijk, is het bijna veilig om te zeggen dat ze geen bedreiging zullen vormen voor Williams of AlphaTauri.

AlphaTauri heeft aan het eind van het seizoen een opleving gehad, waardoor het team 16 van de 21 punten heeft gescoord in de vier races sinds de Verenigde Staten. Het team kijkt vast vooruit naar 2024 met een nieuwe naam, nieuwe teamleiding en brengt een groot aantal nieuwe onderdelen mee naar Abu Dhabi in een poging om over de streep te komen en Williams P7 te ontzeggen.

Als Williams standhoudt, dan zou dit het beste resultaat van het team zijn in het constructeurskampioenschap sinds de vijfde plaats in 2017.

			© XPBimages
	© XPBimages

Sainz vs. Alonso vs. Norris - P4 in het coureurskampioenschap

Een andere belangrijke strijd die nog beslist moet worden, is de strijd om de vierde plaats in het coureurskampioenschap. Op dit moment heeft Carlos Sainz 200 punten, net als Fernando Alonso, met Lando Norris op hun hielen met 195 punten.

Cruciaal is dat in het geval van een gelijke stand, bijvoorbeeld als Sainz en Alonso niet scoren en Norris als achtste eindigt met de snelste raceronde, Sainz P4 krijgt vanwege zijn overwinning in Singapore. In dit scenario zou Norris als vijfde eindigen, omdat hij zes tweede plaatsen zou hebben tegenover drie tweede plaatsen voor Alonso.

			© XPBimages
	© XPBimages

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Updates Dit is wat Red Bull veranderd heeft aan de RB20 van Verstappen