Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1

Tijd dringt voor Mercedes als ze wereldtitel Verstappen nog af willen pakken

Er staat nog steeds een asterisk achter de wereldtitel van Max Verstappen, omdat Mercedes aangegeven heeft de intentie te hebben om in protest te gaan. De klokt tikt door voor de formatie van Lewis Hamilton.

Wolff
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts
Er was veel opschudding in het slot van de Grand Prix van Abu Dhabi. Max Verstappen kon door een controversiële beslissing van wedstrijdleider Michael Masi op een set zachte banden toch nog de aanval openen op Lewis Hamilton, nadat de safety car een ronde voor het einde naar binnen ging.

Men schreeuwde moord en brand bij Mercedes en na de race kwam er meteen een (dubbel) protest. Deze werden door de stewards afgewezen, maar Mercedes leek het er daar niet bij te willen laten zitten. De beslissing om het protest tegen de uitslag (volgens Mercedes moet de tussenstand van de op een na laatste ronde als uitslag worden gepakt) af te wijzen, viel niet lekker bij het team.

Daarom gaf het team meteen aan de intentie hebben om ook daar tegen in protest te gaan. Maar gaan ze dat ook doen?

Intentie om in protest te gaan vrij logisch

Mercedes heeft dus meteen aangegeven de intentie te hebben om in protest te willen gaan. Het leek een logische stap, want er zat veel tijdsdruk achter. Binnen een uur nadat een beslissing van de stewards naar buiten komt, kan een team namelijk aangeven de intentie hebben om in protest te gaan.

Dus deed Mercedes dat maar meteen. Als er zoveel op het spel staat, kan je die kans niet laten lopen, zou je denken. Bovendien was er veel emotie op dat moment, dus konden ze op die manier alleen aangeven de intentie te hebben, om vervolgens in de dagen daarna goed na te denken over een eventueel protest.

De klok tikt

Door de intentie te geven om in protest te willen gaan, heeft Mercedes een klok gestart. Deze klok tikt terug van 96 uur (vier dagen). Donderdagavond 16 december, rond 20:30 uur Nederlandse tijd, zal de klok op 0 komen.

Als Mercedes op dat moment haar protest nog niet heeft bevestigd, is de wereldtitel van Verstappen helemaal definitief en kan iedereen bij Red Bull gerust adem halen. Waarschijnlijk zullen de FIA en F1 dat ook doen, want er wordt op die manier heel veel negatieve aandacht vermeden.

Maar als Mercedes wel protesteert?

Dan gaat men dus naar het International Court of Appeal van de FIA. Red Bull, Mercedes, de FIA en ongetwijfeld een leger aan advocaten trekken dan naar Parijs, waar men voor het hoogste tribunaal in de wereld der motorsport verschijnt.

Er wordt dan een tijdschema opgezet voor de hoorzitting(en), gedurende welke de verschillende partijen hun zegje mogen doen over de situatie. Mercedes zal dan zaak proberen te maken tegen de beslissing van de FIA, Red Bull zal logischerwijs uitleggen waarom de beslissing volgens hen de juiste was.

Tijdens zo'n zitting zal de FIA ook uitleggen waarom zij de beslissingen hebben genomen. Het is eigenlijk hetzelfde als op het circuit gebeurt bij een protest, alleen dit keer in het groot en niet met de stewards.

Er moeten overigens minstens 15 dagen zitten tussen het protest en de hoorzitting, dus mocht het zo verder gaan, dan zal dit ongetwijfeld pas in januari voor het tribunaal komen.

Wat kan er worden besloten?

Het International Court of Appeal heeft alle bevoegdheden om dezelfde beslissingen te maken als de partij die de beslissing in eerste instantie heeft genomen. Dat zijn in dit geval de stewards. In theorie zou het hoogste rechtsorgaan van de motorsport dus tijdstraffen, gridstraffen en noem maar op uit kunnen delen.

Ze mogen echter niet oordelen dat een race 'over moet worden gedaan'. Wat het oordeel is, zal worden bepaald door een hoofdelijke stemming van de jury, waarbij een simpele meerderheid genoeg is. Bij een gelijkspel geeft de hoofd van de jury de doorslag. Het wordt achter de schermen bepaald, maar wel wordt er publiekelijk over gecommuniceerd.

Maar de kans is dus aanwezig dat het niet zo ver zal komen. Zeker weten doen we dat de komende dagen. Donderdagavond, 20:30 uur loopt de tijd van Mercedes af. Tik, tak, tik, tak. Wat gaan Toto Wolff en co doen?

Ook interessant:

Perfecte wereldkampioen Verstappen en Red Bull straffen Mercedes genadeloos af

Wat een race! Wat een einde! Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1 2021! Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk vieren het en praten na over de knotsgekke GP van Abu Dhabi in de nieuwste RacingNews365-podcast!

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

60 reacties

Viaplay
x
Breaking Verstappen heeft slecht nieuws voor zijn fans: "Dit wordt een hele andere race"