Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton zal nooit meer hetzelfde zijn

Maandenlang leken Max Verstappen en Lewis Hamilton rivalen die elkaar respecteerden op en naast de baan. Op Silverstone kwam daar verandering in. De titelstrijd zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

De complimenten over en weer, het respect voor elkaar en zelfs de grappen en grollen met elkaar. Het kenmerkte de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton dit seizoen. Destijds voorspelde ik al dat de titelstrijd nog zou veranderen op het moment dat de spanning en druk toe zou nemen op een van beide coureurs.

In Silverstone gebeurde dat, doordat Hamilton voor thuispubliek zo graag wilde winnen dat hij even kortsluiting in de bovenkamer had. Op zaterdag werd hij afgetroefd door Verstappen in de sprintrace, waarbij het er in de eerste ronde even hard, doch fair aan toe ging. Zondag wilde Hamilton voor de ogen van 100.000 Britse fans revanche nemen. Wederom ging het er in de eerste ronde hard aan toe, maar ditmaal maakte Lewis een grote fout.

Hij liet zijn auto staan in Copse, een bocht die de coureurs met 280 kilometer per uur nemen. Nee, hij liet eigenlijk niet zijn auto staan, hij liet zijn linker voorwiel op de racelijn staan. Deze raakte Verstappens achterwiel en de Nederlander werd passagier van zijn Red Bull en eindigde met hoge snelheid in de bandenstapels. Kermend en kreunend meldde Verstappen zich op de boordradio bij het team. Een moment dat me kippenvel bezorgde, het ging door merg en been.

Hamilton ondertussen was zich van geen kwaad bewust en legde de schuld bij Verstappen neer. De wedstrijdleiding oordeelde anders en bestrafte hem met een tijdstraf van 10 seconden. Het deerde uiteindelijk niet, want Hamilton won de Grand Prix. De veroorzaker van de zwaarste F1-crash van dit seizoen zegeviert. De man die zijn rivaal op hoge snelheid met een domme actie van de baan rijdt staat te lachen na afloop van de race.

Niet alleen te lachen, de grote Lewis Hamilton show werd opgevoerd. Een Britse vlag in de auto, een jump over de vangrail om richting zijn fans te lopen... zelfs de TV-interviews moesten wachten op Lewis. Hamilton vierde zijn overwinning alsof hij wereldkampioen was geworden. Dit alles zonder greintje respect voor Verstappen, die op dat moment nog in het ziekenhuis was voor onderzoeken.

Dit alles zonder realiteitsbesef dat hij een gevaarlijke actie inzette, dat hij een fout maakte. Nee, Lewis was alleen met zichzelf bezig. Met de grote Lewis show. 'Kijk mij eens staan, winnaar van de GP'. En natuurlijk de 'best fans' en 'greatest team' quotes kwamen voorbij. Maar Lewis, zou het je niet sieren om ook maar een seconde stil te staan bij de crash? Een seconde dat besef te hebben dat, ook al meen je dat je niet fout zat, het toch wel sportief zou zijn om even daarover te praten.

Ook al meende je er helemaal geen fluit van om toch even te zeggen dat het jammer was dat het zo eindigde voor Max, dat het niet jouw bedoeling was en dat je hoopt dat hij ongedeerd is. Dat je in de volgende races graag op sportieve wijze met hem wil strijden en hoopt dat jullie als gezonde rivalen met elkaar door het leven kunnen gaan.

Nee, het kwam niet in je op, want de 'grote Lewis' had zijn race-je gewonnen. En Lewis is belangrijker dan de rest in de wereld. Het disrespect van Hamilton en Mercedes-teambaas Toto Wolff vond ik stuitend. Hamilton zal nooit de intentie hebben gehad om Verstappen te verwonden, maar hij nam het risico dat ze beiden zouden crashen. Nu had hij het geluk aan zijn zijde dat hij zonder schade door kon rijden.

De manier waarop Mercedes meedeed in alle festiviteiten verdient allerminst de schoonheidsprijs. Met Wolff voorop die de schuld in Verstappens schoenen probeerde te schuiven. Eens te meer werd duidelijk dat Mercedes dit jaar een wolf in schaapskleren is: proberen aardig over te komen in de media, maar op allerlei manieren proberen om Red Bull te dwarsbomen. De politieke strijd tot daar aan toe, maar laten we het wel sportief houden op de baan met elkaar.

Ik ben geen flauwe als het aankomt op hard racen en ze streden op de centimeter met elkaar, maar ik hou wel van sportiviteit. Wees niet groter dan jezelf, wees een man en geef je fouten toe. Het gebeurde niet op Silverstone en voor mij is wel duidelijk dat de titelstrijd vanaf nu compleet anders gaat zijn.

Bij Red Bull is men woedend op Hamilton, de Verstappens zijn pislink op hem. Die woede zal wat afnemen in de komende dagen, maar de gevolgen zijn groter dan dit. De RB16B kan naar de schroothoop, de vraag is of alle onderdelen van de power unit te gebruiken zijn - iets dat grote gevolgen kan hebben later in het seizoen met eventuele gridstraffen. Nieuwe onderdelen kunnen de schredder in en het bonnetje van Red Bull is torenhoog.

Het sportieve was ver te zoeken op Silverstone en ik verwacht dat de 'gezellige' onderonsjes tussen Verstappen en Hamilton verleden tijd zijn. Max vergeet dit niet, moet het niet in zijn hoofd laten zitten, maar zal Lewis op een bepaald moment wel een kunstje flikken. Red Bull vergeet dit ook niet, zij zullen op diverse vlakken waarschijnlijk de aanval openen op Mercedes. Ik voorspel dat dit niet de laatste keer is dat er dit seizoen een Red Bull en Mercedes met elkaar in aanraking komen.

Formule 1 GP Groot-Britannië 2021 RN365 Nieuwsdossier

89 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull