Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Todt rekent hard af met FIA-president: "Ik ken het karakter"

Jean Todt, de voormalige FIA-president, is niet blij met woorden van zijn opvolger Mohammed Ben Sulayem. Zijn beweringen over de financiële positie van de FIA zijn onjuist, stelt de Fransman.

Jean Todt
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Mohammed Ben Sulayem nam eind 2021 het stokje over als FIA-president en sprak zich regelmatig uit over de financiële positie van de FIA. Onder het bewind van Jean Todt, die van 2009 tot en met 2021 de scepter zwaaide bij de mondiale autosportbond, zouden er tekorten zijn ontstaan. Ben Sulayem zei er bijvoorbeeld het volgende over tegen Motorsport.com:

"We hadden een tekort, zelfs vóór de covid-pandemie, maar ik ben blij dat we dat hebben opgelost. We weten allemaal dat we een probleem hadden met de financiën. We hadden dit jaar een tekort van meer dan 20 miljoen dollar."

Todt vertelt in een interview met L'Equipe dat de aantijgingen volledig uit de lucht zijn gegrepen en haalt hard uit naar zijn opvolger. "Toen ik vertrok, lag er zeker meer dan 250 miljoen euro in reserve. In 2009 hadden we amper 40 miljoen euro, hoewel de FIA een paar jaar eerder de commerciële rechten voor 100 jaar had verkocht aan de Formule 1. Ik noem het geen tekort. Toen ik vertrok, was het budget bijna drie keer zo hoog, met veel nieuwe competities en inkomstenbronnen, zoals de Formule E, het World Endurance Championship en het Rally Raid Championship. Maar ik ben niet verrast, ik wist wie mijn opvolger was. Ik ken het karakter."

Todt stelt dat er geen geschillen waren

Volgens Todt verliep de overdracht tussen de beide heren heel soepel, op één onderwerp na. "Het is waar dat we één geschil hadden toen ik wegging: het proces rond de halo. Maar dat werd niet onder het tapijt geveegd. Het was goed gedocumenteerd en gecontroleerd; we presenteerden het voordat ik vertrok en de huidige president woonde deze presentatie bij. Het ging om een rechtszaak die in Texas was aangespannen door een ingenieur die een patent bezat dat alleen geldig was in de Verenigde Staten. Er was niet geheims aan en slechts één lopende zaak, die ene."

Todt wil niet te veel woorden vuil maken aan Ben Sulayem en stelt dat hij niet geïrriteerd is. "Nee, het kan me niet schelen. Ik ga uit van het principe dat wanneer er een hoofdstuk wordt afgesloten, er een ander hoofdstuk wordt geopend en we onszelf niet toestaan om de opvolger aan te vallen. Of ik nu Peugeot, Ferrari of de FIA verliet, ik heb nooit een slecht woord gezegd. Het heeft geen zin om beschuldigingen te uiten, zeker niet als ze vals zijn. Wat ik net vertelde, is de realiteit. Wel is alles op zijn kop gezet wat onder mijn bewind is gebeurd."

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ford verwijst geruchten over gloednieuwe Red Bull-motor naar de prullenbak