Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Toen de brutale Verstappen Ferrari zijn hielen liet zien in Austin

Dit weekend staat Max Verstappen als drievoudig winnaar aan de start van de Grand Prix van de Verenigde Staten. In 2015 debuteerde de Nederlander op het Circuit of the Americas, een race waar vooral Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen het ware racetalent van de Nederlander leerden kennen.

Verstappen Austin 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de laatste drie seizoenen won Max Verstappen telkens de GP van de Verenigde Staten. In 2021, 2022 en 2023 liet hij de concurrentie achter zich op het Circuit of the Americas in Austin, in de jaren dat hij zich ook kroonde tot wereldkampioen. Zijn tegenstanders wisten toen al waartoe hij in staat was, en wat voor racer de nederlander is. Hoe anders was dat in 2015, toen Verstappen debuteerde in de Formule 1 en in de GP van de Verenigde Staten zijn visitekaartje afgaf.

Rijdend voor Toro Rosso is 2015 voor Verstappen vooral een jaar om te leren. De Formule 1-wereld ontdekken en proberen de Toro Rosso onder de knie te krijgen. Resultaten zijn in het debuutjaar van de Nederlander eigenlijk bijzaak. In Hongarije rijdt hij al een keer naar de vierde plek, waarna hij in Austin dit beste resultaat van het seizoen evenaart.

Maar de manier hoe Verstappen in Amerika de vierde plek bemachtigd , maakt indruk. Vooral Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen leerden daar de echte aard van racebeest Verstappen kennen. Verstappen begon de race vanaf P8, waar Vettel (P13) en Raikkonen (P18) verder naar achteren moesten starten vanwege een motorwissel.

De Ferrari's kenden een goede start en reden al snel in het kielzog van Verstappen. De Italiaanse renstal had een snellere en sterkere wagen dan Toro Rosso en het duurde dan ook niet lang voordat de Ferrari's Verstappen gingen inhalen. De Duitser ging er voorbij, maar met Raikkonnen vocht Verstappen vanaf ronde 15 harde duels uit. Ze gingen meerdere keren wiel aan wiel door de bocht, en Verstappen hield de Fin achter zich.

 In ronde 17 was Verstappen Vettel weer genaderd en haalde de viervoudig wereldkampioen brutaal weer in. Dit liet Vettel echter niet over zijn kant gaan en snelde andermaal voorbij Verstappen. Raikkonen viel niet lang daarna uit, waarna Verstappen op weg leek naar de vierde plek in de race. Maar een harde crash van Danill Kvyat (in ronde 43 van de 56) opende de deur naar een podiumplek voor Verstappen. Omdat Vettel en Hamilton de pits indoken voor nieuwe banden, reed Verstappen bij de herstart op P3. 

Met oudere banden lukte het hem uiteindelijk niet om Vettel nog achter zich te houden. P4 restte aan het einde van de race. Maar zijn visitekaartje had ie afgegeven. "Ik had veel leuke gevechten waarvan ik genoot, zeker met Raikkonen. Daar genoot ik echt van. Hij misschien niet, maar ik wel", gaf Verstappen na de race aan.

Raikkonen was niet echt blij met de acties van Verstappen en vroeg zich af of de manier van ridjen van de Nederlander eigenlijk wel mocht. "Ik wilde alleen vragen of het is toegestaan als je naast een andere auto rijdt, mag je dan op een gegeven moment bij het uitkomen van de bocht de andere auto altijd op de kerbs duwen...? Blijkbaar mag dat. Zolang iedereen dezelfde regels hanteert, is er niets aan de hand", reageerde hij wat cynisch. 

Bekijk hieronder de finish van Verstappen in de GP van de Vernigde Staten in 2015.

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Overtreding FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team