Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Toen Verstappen zijn grootste F1-blunder maakte: "Marko was heel boos"

In 2023 domineert Max Verstappen de Formule 1, maar er wordt weleens gezegd dat je fouten moet maken om überhaupt op dat punt te komen.

Verstappen Amerika 2016
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2016. Max Verstappen heeft eerder in het jaar de overstap naar Red Bull gemaakt en wist zijn debuut bij het team meteen om te zetten in een overwinning. Verderop in het seizoen komt de Nederlander echter ook weleens in het gedrang, zo ook op het Circuit of the Americas. Verstappen start als vierde en lijkt lange tijd volledig mee te doen voor een mooie klassering, totdat in ronde 27 het noodlot toeslaat.

Gianpiero Lambiase, op dat moment al de engineer van Verstappen, instrueert zijn coureur om meer te pushen, wat op de huidige wereldkampioen overkomt als een signaal om in die ronde een pitstop te maken. Het team riep hem alleen helemaal niet naar binnen, waardoor de pitcrew niet klaarstaat om Verstappen van vier nieuwe banden te voorzien. Het gevolg is flink wat tijdverlies en vragende gezichten in de Red Bull-garage.

Verstappen vond het moment gênant

Verstappen blikte jaren later met een glimlach terug op het moment. "Tijdens de race lag ik op plek vijf volgens mij, maar ik kwam steeds dichter bij de jongens voor me. Mijn engineer vertelde me dat ik moest pushen. Normaal gezien als hij dat zegt, betekent dat dat ik binnenkort een pitstop moet maken. Aan het einde van die ronde reed ik de pitstraat in en meteen besefte ik 'oh mijn God, hij heeft nooit gezegd dat ik naar binnen moest komen voor een pitstop, wat heb ik gedaan?' Dus ja, ik riep via de radio dat ik een pitstop aan het maken was en plots zag je alle monteurs rondrennen. Dat was een gênant moment."

Uiteindelijk zou het moment geen directe invloed hebben op het eindresultaat, want Verstappen viel een paar rondjes later uit met een motorprobleem. De Nederlander viel stil op het lange rechte stuk, al was er wel iemand die na de race een hartig woordje met hem kwam spreken. "Helmut Marko was na de race natuurlijk best boos op me. Maar ja, wat kan je zeggen. Ik heb gewoon gezegd dat ik een fout heb gemaakt en dat ik het had verpest, meer kan je niet doen. We maken nou eenmaal fouten, we zijn geen robots. Marko waardeert het als je je fouten toegeeft."

Bekijk de video van de mislukte pitstop en de uitvalbeurt hieronder!

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Zo reageerde Max op het cruciale safety car-moment met Norris in Miami